Antihisztamin szedése: a legfontosabb tudnivalók

Ebben a cikkben az antihisztaminok hatásairól, típusairól olvashat, illetve összefoglaljuk az antihisztamin gyógyszerek szedésével kapcsolatos tudnivalókat.

Antihisztamin szedése: a legfontosabb tudnivalók

Az antihisztamin gyógyszerek segítenek az allergiás tünetek enyhítésében. Többféle hatóanyagú és kiszerelésű antihisztamin gyógyszer kapható, egy részük vénnyel, egy részük vény nélkül. Hogyan fejtik ki a hatásukat és mire érdemes odafigyelni szedésükkor? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az antihisztamin hatása

Az allergia (szénanátha, porallergia, penészallergia stb.) rengeteg ember életét megkeseríti. A kellemetlen tünetek (orrdugulás, irritált szem, köhögés, csalánkiütés) a hétköznapok során diszkomfortot okoznak, és akár alvásproblémákhoz is vezethetnek. A tünetek azonban antihisztaminokkal enyhíthetők.

De miért is? A hisztamin az allergiás reakció során szabadul fel a szervezetben, annak fontos elemét képezi. Az antihisztaminok pedig gátolják a hisztamin felszabadulását, így a reakció megakasztásával a kellemetlen tünetek megszüntethetők.

Az antihisztamin típusai

Az antihisztamin gyógyszerek sokfélék, számos különböző hatóanyaggal készült készítményt magukban foglalnak. Számos antihisztamin vény nélkül kapható, míg másokat csak az orvos írhat fel.

A kiszerelések szintén eltérnek: a leggyakoribb talán az antihisztamin tabletta, ami az egész szervezetre hat (szisztémás). A szemcseppek, orrspray-k, és az antihisztamin krémek, illetve gélek pedig célzottan hatnak az érintett területre (szem, orrnyálkahártya, bőr stb.). Ezek jó része vényköteles. Sok esetben azért is érdemes kiváltani őket, mert használatukkal sok esetben elkerülhető a szisztémás szerek (antihisztamin tabletták) szedése.

Az antihisztaminok között megkülönböztetünk első generációs, második generációs és harmadik generációs szereket. Az első generációs antihisztaminok gyakori mellékhatása a fáradékonyság, aluszékonyság, a második és harmadik generációs szerekre ez kevésbé jellemző.

Ezen túl bizonyos természetes antihisztamin hatású anyagok is képesek enyhíteni az allergiás tüneteket. Ilyen a C-vitamin, a magnézium és a bromelain, de a csalán és a kurkuma szedése is segíthet.

Antihisztamin allergia tüneteinek kezelésére

Melyik antihisztamint válasszam?

Az ideális hatóanyag kiválasztásához érdemes többféle készítményt is kipróbálni. A különböző tünetek enyhítésére gyakran többféle készítményt is használni kell egyszerre. Ezen túl a legjobb eredményhez orvosi ellenőrzés alatt végzett, személyre szabott terápia vezethet.

Meddig kell, illetve meddig lehet szedni az antihisztamint?

Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt – alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. A gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.

Tartósan – hónapokig, évekig – semmiképp sem javasolt antihisztamin szedése, így ilyen esetben érdemes tartós megoldást keresni az allergiás tünetek ellen és allergén immunterápiás kezelést kezdeni.

Tabletta formájú antihisztamin szedése. (Forrás: freepik.com)

Hogyan hagyjuk el az antihisztamin szedését?

Az allergiások általában több készítményt is használnak a tüneteik enyhítésére. Ezeket fokozatosan ajánlott elhagyni, csökkentve az alkalmazásuk rendszerességét, nem pedig egyik napról a másikra hirtelen. Konkrét, személyre szabott javaslatot ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni, de általánosságban ajánlható, hogy az antihisztamin tablettát kezdetben például minden másnap vegyük be, de mellette az orrsprayt a szokott módon használjuk, majd a gyógyszer elhagyását követően azt is lehet csökkenteni.

Mikor nem szabad szedni antihisztamint?

Terhesség, illetve szoptatás alatt nem szabad antihisztamint szedni. Az antihisztamin szedése mellett pedig nem szabad alkoholt fogyasztani. 

Antihisztamin gyerekeknek – konzultáljunk orvossal!

Bizonyos antihisztamin készítmények gyerekeknek is adhatók (az első generációs dimetindén például egy éves kor alatt is adható). Minden készítményen szerepel, hogy hány éves kortól szabad használni. Ezzel együtt legjobb az, ha a készítmény használata előtt egyeztetünk egy orvossal!

Mikor érdemes még orvossal konzultálni?

De más esetekben is fontos, hogy beszéljünk kezelőorvosunkkal, például ha más gyógyszert is szedünk. A gyógyszerkölcsönhatások ugyanis problémát okozhatnak (pl. antidepresszánsok, gombaellenes szerek esetén). Aki szív-, máj-, vesebetegségben, illetve epilepsziában szenved, annak szintén fontos, hogy egyeztessen kezelőorvosával!

Ha komolyabbak az allergiás tünetek

Az antihisztaminok főleg az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést, torok- és szemviszketést csökkentik. Ha egyéb légúti panaszaink vannak, más típusú kezelésre van szükségünk. Légúti allergiásoknál – főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt – gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez.

Kezdődő allergiás asztmára utalnak az alábbi tünetek:

  • fizikai terhelésre, például lépcsőzés, futás közben jelentkező nehézlégzés
  • mellkasi szorító érzés- sípoló légzés
  • éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögő roham

Tehát az antihisztamin köhögésre nem minden esetben lesz ideális megoldás. A fenti tünetek esetén mindenképp keressünk fel orvost (allergológia, bizonyos esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálat is szükséges lehet).

 

Nézze meg allergia elleni készítményeinket!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!