Meddig kell szedni az antihisztamint?

2021. 10. 02.
Forrás: Budai Allergiaközpont
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, mi a teendő a pollenszezon végén, elhagyható-e lassan az antihisztamin szedése.

A pollennaptárt az elmúlt években rendre felülírja az aktuális időjárás. Emiatt egyes növények pollenszórása hamarabb is kezdődhet és tovább is tarthat, ha sokáig enyhe marad az idő. Ez azért lényeges, mert az allergiás tünetek egészen addig jelentkezni fognak, amíg az allergén pollenek jelen vannak a levegőben. A tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése, valakinél már az alacsonyabb pollenkoncentráció is előhozza az allergiás panaszokat. A gyógyszert ezért mindaddig tanácsos szedni, amíg a napi pollenjelentésben azt látjuk, hogy emelkedett az allergén növény melletti érték.

Így hagyjuk el a gyógyszereket

Az allergiások általában több készítményt is használnak a tüneteik enyhítésére. Ezeket fokozatosan ajánlott elhagyni, csökkentve az alkalmazásuk rendszerességét, nem pedig egyik napról a másikra hirtelen. Konkrét, személyre szabott javaslatot ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni, de általánosságban ajánlható, hogy az antihisztamin tablettát kezdetben például minden másnap vegyük be, de mellette az orrsprayt a szokott módon használjuk, majd a gyógyszer elhagyását követően azt is lehet csökkenteni.

Amikor nem lehet elhagyni a készítményeket

Nem ennyire egyszerű a helyzet, ha több allergia is fennáll. Ez egyáltalán nem ritka, előfordulhat, hogy a pollenallergia mellett a betegnél valamilyen beltéri allergén is panaszokat vált ki. Lakáson belüli allergének – például poratka, penészgomba – akár egész évben tüneteket okozhatnak. Ilyen esetben folyamatosan szükség lehet a gyógyszerekre, ha a beteg nem szedi, az allergiás tünetei visszatérnek.

Tartósan – hónapokig, évekig – semmiképp sem javasolt antihisztamin szedése, így ilyen esetben érdemes tartós megoldást keresni az allergiás tünetek ellen és allergén immunterápiás kezelést kezdeni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!