Természetes immunerősítők-érnek valamit?

2010. 10. 26.
Szerző: Z.Zs.
Mit érnek a természetes immunerősítők? Léteznek csodaszerek, vagy csak emberek, akik a csodában hisznek? Van megoldás a nátha és a megfázás tüneteire?
Bob Martin 60 éves tanár azt mondja évek óta nem volt beteg. Amint a nátha és a megfázás első tüneteit érzékeli magán, azonnal nagy dózisú gyógynövénytablettákat kap be. Csírájában fojtja el a betegséget. Nem ő az egyetlen aki a növények általi gyógyulásban hisz. Az Egyesült Államokban évente 1,5 milliárd dollárt költenek immunerősítőkre, és ezeknek a piaca kétszer olyan gyorsan nő, mint a hagyományos szabad forgalmú gyógyszereké. Vajon tényleg hatásosak a szerek, vagy a placebohatással van dolgunk?

Sokan a gyógynövények mellett teszik le a voksot, de kevés tudományos bizonyíték van, a termékek egy részén ott is díszeleg a felirat: a termékk hatását népgyógyászati megfigyelések és szakirodalmi adatok igazolják.  Ennek ellenére sokan támadják a természetes készítményeket. Az USA-ban kedvelt Airborne immunerősítő gyártóit 23,3 millió dollárra perelte be a Fogyasztóvédelmi Hatóság, mert szerintük a terméken feltüntetett állítások hamisak. A gyártónak vissza kellett fizetnie a megvásárolt termékek árát.

A szakemberek szerint a termékek nagy része nem tudja megakadályozni a megfázást, viszont segíthet a tüneteket enyhíteni, és a betegség időtartamát lerövidíteni.

Itt vannak azok a készítmények melyek a legelterjedtebbek a megfázás kezelésében:

Echinacea-Bíbor kasvirág

Árulják cukorkaként, cseppben, kapszulában és teaként is. A tanulmányok vegyes eredményt mutatnak, de leghatásosabbnak a csepp változat tűnik. 15-20 cseppet kell meleg vízbe tenni, és a tünetek fennállása alatt napi 4-5 alkalommal használni. A kasvirág természetes antimikrobás és fertőzés-gátló: véd a baktériu­mok, vírusok, gombák ellen. Az immun­rendszert általánosan serkenti. A gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik.

Ginzeng

A ginzeng  gyökér általános immunerősítőként ismert.  Tartalmaz szaponint, fitoszterolt, aminosavakat, vitaminokat és peptideket. Használják még a szellemi frisseség megőrzésére, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Egy 2005-ös kanadai tanulmány szerint a mindennapi ginzeng fogyasztás csökkentette a nátha és a megfázás tüneteit, és segített megakadályozni a megfázás elhatalmasodását.

Orröblítés

Korábban írtunk már az Ázsia szerte alkalmazott orröblítőről. Szerintünk jó, de ha ez nem elég, itt egy 401 gyereken végzett tanulmány. A 6-10 éves gyerkőcök napi 6 alkalommal öblögettek sós vízzel, mások pedig hagyományos kezelést kaptak. A sós víz csökkentette a tüneteket, és kevesebben lettek újra betegek.

Dél-afrikai muskátli gyökér

Kevésbé ismert mint más gyógynövények, pedig a tapasztalatok szerint jól csökkenti a heveny hörghurut tüneteit. Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint a 468 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban a muskátli gyökér két napra csökkentette a betegséget. Ehhez napi 30 cseppet szedtek be, egy héten keresztül.

Cink

Egy 1996-os tanulmány szerint a cink 7,6 napról 4,4 napra csökkentette a nátha időtartamát. A cink központi szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban, összehangolja az egyes enzimek működését, megőrzi a sejtek épségét. Alapvető a vér PH-értékének beállításában, így segít fenntartani a szervezet belső egyensúlyát. Bizonyos védelmet nyújt a környezetszennyezéssel szemben is, mivel megakadályozza az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe. Meggyorsítja a belső és külső sebek gyógyulását.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!