Bioüzemanyaggal működő rakétát bocsátottak fel

A tesztrakéta több mint 1200 méteres magasságig jutott, majd visszaereszkedett a földre.

Először indítottak útnak egy olyan kereskedelmi rakétát, amely bioüzemanyaggal működik. A bluShift Aerospace magánvállalat 2021. január 31-én bocsátotta fel a Stardust 1.0 nevű prototípusát. Bár a szerkezet nem emelkedett igazán magasra, a teszt így is mérföldkövet jelent a cég történetében. Sascha Deri vezérigazgató szerint a kísérlet tökéletesen alakult, a rakéta pont ott landolt, ahol eltervezték.

Fotó: bluShift Aerospace

A Stardust 1.0 egy kis szerkezet, melynek segítségével a bluShift a későbbiekben nagyobb, nanoműholdak felbocsátására alkalmas rakétákat akar fejleszteni. A 6 méter magas prototípus 8 kilogramm hasznos terhet bír szállítani. A vállalat először január 14-én kísérelte meg az indítást, a rossz időjárás azonban megakadályozta a tesztet. A vasárnapi felbocsátás is nehezen kezdődött, a Maine államban uralkodó fagy megnehezítette az indulást. A szerkezetet harmadik próbálkozásra sikerült felbocsátani, a rakéta 1219 méteres magasságig jutott, majd egy ejtőernyő segítségével visszaereszkedett.

A bluShiftet 2014-ben alapították, a nyolc emberből álló startup célja, hogy Maine-ből indulva állítsanak poláris pályára kisebb műholdakat. A vállalat két szuborbitális rakétát, a Stardust 2.0-át és a Starless Rogue-ot, illetve a Red Dwarf nevű orbitális eszközt akarja létrehozni. A cég egy hibrid, szilárd és folyékony, nem mérgező, szénsemleges üzemanyagot használó meghajtót fejlesztett ki.

A Stardust 1.0 három fő terhet vitt magával, köztük egy középiskola saját építésű cubesatját. A bluShiftnél bíznak benne, hogy a prototípus sikere felkelti majd a befektetők figyelmét.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!