Meghatározták a Mars belső szerkezetét

Forrás: ng.hu
Idén annyi új dolog történt már a Mars körül, hogy szinte el is felejtettük, hogy az InSight szonda is ott dolgozik.

Az InSight Mars szonda 2018 novemberétől van a Marson, érdemi munkáját néhány héttel később kezdte, és bár távolról sem úgy alakult a küldetés, ahogy szerették volna, így is rengeteg fontos információval járult hozzá a vörös bolygó geológiájához. A napokban több tanulmány is napvilágot látott a szonda által végzett mérések eredményeivel. Ezek közül talán a legizgalmasabb az, hogy sikerült megállapítani, milyen vastag a marsi kéreg.

A Kölni Egyetem tette közzé a beszámolót a kutatási eredményről, amelyet a marsrengések segítségével számítottak ki. Az InSight szeizmométere sok száz marsrengést rögzített már a több mint 2 éves működése alatt, és ezek terjedési tulajdonságai alapján sikerült megállapítani, hogy a kéreg jóval vékonyabb, mint eddig sejtették.

Az InSight leszállóhelyére vonatkozó mérések szerint két rétegből állhat a marsi kéreg, a felső kb. 8 km mélységig terjed, majd alatta egy második réteg már 20 km mélységig tart. Elképzelhető, hogy van egy harmadik rétege is a kéregnek, ha így van, akkor a teljes kéregvastagság 39 km. Ez alatt a Mars mélyén is a köpeny található, amely a mérések szerint a felszín alatt 1560 km mélységig terjed. Legbelül a Mars magja van, amely pedig 1830 km sugarú.

Akármelyik vastagsági adat is bizonyul majd később pontosnak, a kéreg feleső rétege igen porózus, bár a mélyebb rétegekben lehetnek ettől eltérő kőzetek is. Az InSight egyazon helyszínen készült mérései azért lehetnek elegendőek a kéreg vizsgálatához, mert ezt kiegészítik a Mars körül keringő műholdaktól kapott gravitációs adatok. Ez utóbbiak alapján az egész bolygóra ki lehet terjeszteni a kéregvastagsági méréseket.

A bolygó kérge azért érdekes, mert még a bolygó egészen fiatal korában alakult ki és a bolygó evolúciójáról vall. Emellett a Naprendszer bolygóinak elkülönüléséről is informálja a szakembereket és segíthet kideríteni, minek köszönhetőek az egyes bolygók közti, olykor hatalmas különbségek. Az InSight mérései előtt a marsi kéreg vastagságára vonatkozó becslések 30-100 km közti adatokat adtak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!