Vizeletből is megállapítható lesz a prosztatarák

Rák 
2010. 10. 14.
Szerző: Szimpatika
Angol kutatók egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy egy egyszerű vizelet teszttel megállapítsák fenyeget-e valakit a prosztatarák.
A vizeletben található egyik fehérje ugyanis megváltozik a rák jelenlétében. A teszt kidolgozáshoz még további vizsgálatok szükségesek, de úgy tűnik a tesztet olcsón elő lehet majd állítani (1800 Ft), így nagyszámú szűrővizsgálatot lehet elvégezni rutinszerűen.

A prosztatarák Angliában a leggyakoribb rákos megbetegedés, mely több mint 10.000 ember halálát okozza évente.

Angliában-és Magyarországon- sincs jelenleg rutin szűrőprogram a prosztatarák szűrésére, bár családi érintettség esetén egy vérvizsgálattal kimutatható egy speciális antigén ( PSA), de ez közismerten pontatlan, és csak 10-15 százalékuknak van elég magas antigénjük, hogy kimutassa a rákot. Szövettani vizsgálatot pedig csak a páciensek 2-3 százalékának végeznek.

A tanulmány szerint azok akik érintettek a betegségben az MSMB-nek elnevezett fehérjéből kevesebbel rendelkeznek mint a nem rákbetegek. 350 embert vizsgáltak meg, és az eredmények biztatóak.

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet, ezt tapasztalhatják a prosztata-megnagyobbodással küzdő férfiak vizeletürítési panaszaiknál.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!