Mentsük meg a férfiakat !

2010. 11. 03.
Szerző: Z.Zs.
A férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak rákot, és halnak bele mint a nők.
Az öngyilkosok aránya szintén magasabb az erősebb nemnél. A megbetegedések egy része azért alakul ki, mert a férfiak többet dohányoznak, isznak, és kevesebbet mozognak. És a férfiak akkor se mennek el az orvoshoz, ha már szükség lenne rá.

Angliában és Walesben a férfiak 46 százaléka meghal a 75. születésnapjuk előtt, míg  ugyanez a szám a nőknél csak 26 százalék.

Nagy-Brittaniában évente 100.000 férfi hal meg és 66.000 nő. A legnagyobb csapást a szívroham és a stroke jelenti.

A megbetegedések sorában a második a rák. Az adatok szerint a férfiak 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, és 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapják meg mint a nők.

A harmadik helyen a légzőszervi megbetegedések állnak, ezt követi az időskori elbutulás, majd a májbetegségek. Ezen betegségek nagy része azonban leküzdhető lenne életmódváltással, amit a férfiak nagy része nem tesz meg.

A hirtelen halálokok közt a közúti baleset és az öngyilkosság a vezető ok. Megdöbbentő, hogy 76 százalékkal több férfi lesz öngyilkos mint nő. Ennek oka szintén az lehet, hogy a nők sokkal könnyebben kérnek segítséget mint a férfiak.

Kérdés, hogy a társadalmi szervezetek nagyobb része a nőkre fókuszál-e, vagy túl sokat várunk el a férfiaktól- legalábbis Angliában?

Kultúrantropológusok és szociológusok most azt vizsgálják, milyen társadalmi okok állhatnak a háttérben. Fókuszcsoportokkal végzett vizsgálatok szerint a biztonságos munkahely szerepet játszhatnak a dologban. Egyes tradicionálisan férfias szakmák eltűnnek, vagy átalakulnak,.Azok a férfiak akik elveszítik a munkájukat, úgy érezhetik, hogy ezzel megszűntek férfinak lenni. Mivel nem szívesen beszélnek az érzéseikről, és nem kérnek segítséget, a problémák kikeringetnek az ellenőrzésük alól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!