Boldoggá tesz a csokoládé?

Engem igen, és ezzel biztos nem vagyok egyedül. Egy trüffel vagy egy minőségi keserűcsoki megédesíti a napot, de a forró csoki sem megvetendő – főleg ha nem porból, hanem minőségi alapanyagokból készül
A csokoládé – ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz!

A csokoládé a modern korban sem veszítette el a jelentőségét: magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta.

A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.

A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül.  Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokoládét csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék és végül a csomagolás.

Úgy tűnik a csokoládé nemcsak finom, hanem polifenolokat köztük flavonoidokat tartalmaz. A polifenol nevű vegyület megtalálható a vörösborban, a teában, és különböző zöldségekben is. Ezek a vegyületek természetes antioxidánsok, melyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen. A legjobb a minél keserűbb csokoládé, hisz ez tartalmazza a legtöbb kakaót.


Néhány érdekesség a csokoládé történetéről:

Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották.

XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

1569-ben V. Pius pápa a csokoládé-italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő.

Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.

A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.

Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket.

A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún. „boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban, és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!