Boldoggá tesz a csokoládé?
2010. 10. 08.
Engem igen, és ezzel biztos nem vagyok egyedül. Egy trüffel vagy egy minőségi keserűcsoki megédesíti a napot, de a forró csoki sem megvetendő – főleg ha nem porból, hanem minőségi alapanyagokból készül
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/10/87603913.jpg)
A csokoládé a modern korban sem veszítette el a jelentőségét: magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta.
A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?
Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.
A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokoládét csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék és végül a csomagolás.
Úgy tűnik a csokoládé nemcsak finom, hanem polifenolokat köztük flavonoidokat tartalmaz. A polifenol nevű vegyület megtalálható a vörösborban, a teában, és különböző zöldségekben is. Ezek a vegyületek természetes antioxidánsok, melyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök ellen. A legjobb a minél keserűbb csokoládé, hisz ez tartalmazza a legtöbb kakaót.
Néhány érdekesség a csokoládé történetéről:
Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották.
XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
1569-ben V. Pius pápa a csokoládé-italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő.
Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.
A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.
Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.
Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották.
XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
1569-ben V. Pius pápa a csokoládé-italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő.
Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.
A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.
Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket.
A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún. „boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban, és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr...
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!