A nikkelallergia kezelhető!

Szerző: Szimpatika
Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkelallergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc vagy öv. Jó hír, hogy a nikkelallergia kezelhető, a deszenzitizáció segítségével nem csak a kedvenc kiegészítőket viselhetjük, de a magas nikkeltartalmú ételek fogyasztása sem okoz többé panaszokat.

Tünetek a bőrön és a szervezetben

A nikkelallergia főként a nők számára jelent gondot, előfordulása esetükben igen gyakori, 30 százalék körülire tehető. A tüneteket számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Nikkelt tartalmazhatnak például nemcsak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus vagy hajfesték is. A kellemetlen bőrtünetek mellett a nikkel az arra érzékenyeknél fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet, sőt hasi fájdalmat, puffadást, hányingert, hányást, hasmenést és székrekedést is okozhat. Ilyen esetben összetett kórképről, nikkelallergia-szindrómáról beszélünk, melynek során a tüneteket az étkezéssel bevitt, tápcsatornából felszívódó nikkel okozza.

Alternatív megoldások

Az allergiás tünetek megelőzésének eddigi egyetlen módja a nikkel kerülése. A betegek igen találékonyak, legyen szó akár a problémás övcsat leragasztásáról, vagy melltartó átszabásáról annak érdekében, hogy a nikkel tartalmú fém ne érintkezzen közvetlenül a bőrfelülettel – számol be tapasztalatairól a főorvosnő. Látom, mennyi energiát és időt emészt fel a megfelelő szemüvegkeret vagy biztonsággal használható kozmetikum megválasztása. Nikkelallergia-szindróma esetében azonban még ez is kevés a tünetek megelőzéséhez, hiszen sokan nem szívesen mondanak le az olyan igen magas nikkeltartalmú ételek fogyasztásáról, mint a kakaó, a csokoládé, mogyoró, dió, mandula, paradicsom, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, borsó, spenót vagy a burgonya. Számukra jelent megoldást a deszenzitizáció.

 

Házi praktikák helyett: eredményes kezelés

A hivatalos nevén nikkel-deszenzitizációként definiált folyamat lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. Nagyon alacsony dózissal, 0,1 nanogramm mennyiséggel kezdünk, fokozatosan emelve az adagot, majd beállunk egy fenntartó dózisra, melyet legalább egy éven át kell szedni.

A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkelallergia-szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg. A kezelést kezdetben kombináljuk nikkelszegény étrenddel, majd a fenntartó adag elérése után fokozatosan visszavesszük ezeket az – egyébként egészséges és a szervezet számára szükséges – élelmiszereket a táplálkozásba.

 

www.immunterapia.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!