Eper vagy spenót?

Szerző: Szimpatika
Gyümölcs és zöldség - mindig egy lélegzetvétellel mondják: „zöldségésgyümölcs”. Mintha bármely összetevőjében azonos lenne a két táplálékcsoport... Egy dolog igaz: mindkettő nagyon egészséges. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy aki a gyümölcsöt szereti, a zöldségféléket is szívesen fogyasztja.

Mintha mindenkinek, aki az almát szereti, a padlizsánt is szeretnie kellene, és valamennyi „spenótbarát” szívesen enne epret. A gyümölcsöt és a zöldséget kedvelő embereket két teljesen különböző ízlésvilág jellemzi, derül ki az Illinois- i egyetem tanulmányából.


A zöldségpártiak az erősen fűszerezett ételeket szeretik, az ételhez legszívesebben bort isznak és szívesen főznek új receptek alapján különleges menüt. Ezzel szemben a gyümölcsbarátok az édességet kedvelik, nem szívesen kísérleteznek a konyhában, ritkán hívnak vendéget és evés után nem mondanak le a desszertről.

Brian Wansink, a kutatás vezetője 770 női és férfi résztvevőből 508-at egyértelműen hozzárendelt valamelyik csoporthoz. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy az egészséges táplálkozásnak a jövőben lényegesen változatosabbá kell válnia. „A gyümölcsrajongóknak, akik az édességet részesítik előnyben, el kell magyarázni, hogyan tudnak gyümölcsből ízletes desszertek készíteni” – mondta a táplálkozáskutató. „A zöldségbarátoknak pedig, akik a pikáns ételeket kedvelik, meg kell tanítani, hogyan lehet különféle fűszerek segítségével, sok hús nélkül szívbarát ételeket készíteni.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!