Egészséges étkezés, minimális kompromisszummal

Szerző: Z.Zs.
Ha az ételpiramis elve alapján étkeznénk, olyan könnyű lenne összerakni az étkezéseinket mint egy IKEA bútort.
Vállalható kompromisszum
Persze elcsábulunk, lusták vagyunk főzni, vagy egyszerűen csak elegünk lesz abból, mit hogyan és mivel fogyasszunk.

Táplálkozási szakemberek, orvosok, dietetikusok összegyűjtöttek néhány olyan trükköt amivel nem érezzük, hogy megerőszakoltuk volna magunkat, viszont egészségesebbek leszünk.

Citrom mint titkos csodafegyver

Egy szelet citrom vagy egy kis citromlé nagyszerűen ízesíti az ételeket, és kiváltható vele az olaj, a vaj vagy a só. A spenót egy teáskanál olajjal és citromlével megpárolva remek étel kevés kalóriával, de annál több antioxidánssal.

Színesen étkezni

Hol vannak a színek?- kérdezik a dietetikusok. Minél több szín van a tányéron annál több vitaminhoz jutunk hozzá. A választék hatalmas, a zöldsaláta pirított paprikával, egy kis olajos maggal, kukoricával, paradicsommal nagyszerű köret akár hús akár valamilyen gabona fasírt mellé.

Pulykamell kontra marhahús

A szabad tartásból származó marhát és a pulykamellet összehasonlítva zsírtartalmuk nagyjából megegyezik, de a marhában lényegesen több cink, vas és B12 vitamin van. Mindemellett ízletesebb és egészségesebb mint a ketrecben nevelt pulyka.

Rejtett vegetarianizmus

A legjobb lenne mind az egészség mind a derékbőségünk szempontjából, ha növényeken élnénk. Sokan persze ezt nem hajlandók bevállalni, még akkor sem, ha egyre több jel mutat arra, hogy a vegák nem csak salátán és füvön élnek. A nagy adag hús, és kevés zöldség kombót érdemes megcserélni. Egy nagy adag saláta- akár a főétel előtt, mint ahogy a spanyolok vagy a svájciak csinálják- és egy kisebb adag hal vagy hús boldoggá teszi a húsevőket, és még egészséges is.

Azok a bizonyos E számok

Az FDA (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság) több mint 3000 biztonságosnak ítélt élelmiszer-adalékot tart nyilván. Ennek ellenére nem tudhatjuk, hogy ezek az anyagok egymással milyen kapcsolatot alkotnak, hogyan erősítik egymás hatását, és milyen szerepet játszanak az egészséges életmódban. Ezért itt egy egyszerű szabály: ha egy 7 éves nem tudja kimondani a színezék, tartósítószer vagy édesítőszer nevét, hanyagoljuk a dolgot.

Főzés, sütés

Ha és amennyiben három perccel előbb kapcsoljuk le a sütőt vagy a gázt mielőtt kész lenne az étel, nem csak energiát spórolunk, hanem több tápanyag marad az ételben. Nem kell attól félni, hogy nem lesz jó az étel- na jó, ez bizonyos frissensülteknél előfordulhat- mert a belső hő hatására tovább fő az adott étel.

Vissza a természeteshez

Bio cukort használva a mesterséges édesítőszerek helyett, vagy friss gyümölcs és zöldség az erősen feldolgozott élelmiszerek helyett kitűnő egészséget biztosíthat számunkra. Gondoljuk végig, hogy amit megeszünk, az természetes-e, és hány feldolgozási fázison ment keresztül. Minél kisebb a szám, annál jobb számunkra az adott étel.

Cukros üdítők kontra víz

Napi 400 kalóriát is magunkhoz vehetünk ezekből a löttyökből. Hiába a 100 százalékos narancslé, vagy a cukor hozzáadása nélkül készült almalé, ezek számos kalóriát tartalmaznak. Persze a víz nem olyan finom, és az édesítetlen teánál is van jobb, de ha arra gondolunk, hogy akár 18 kilót is veszíthetünk egy év alatt, ha elhagyjuk ezeket, az már motivációt jelenthet. Egyébként számos olyan gyümölcstea van, amely édesítés nélkül is izgalmas. Ha pedig az édes íz hiányzik, akkor fahéjas teát válasszunk.

Muffin vagy olajos magvak

Igen, mindenki szeret nassolni. Egy ütősebb muffin 500 kalória,és három falattal eltűnik a gyomrunkban. Utána marad a lelkiismeret-furdalás. Helyette ropogtathatunk olajos magvakat, bulátát, vagy gyümölcschipset, így a rágcsa élmény megmarad, és még büszkék is lehetünk, hogy nem ettünk meg egy csomó szénhidrátot és zsírt.

Lenmaggal erősíteni

A lenmag bár nem túl szép de nagyon egészséges. Omega-3 és rostforrás. Íze halovány, így nem zavarja meg ételeink aromáját. Kapható egyben és darálva ( 200-400 Ft 500 gramm). Műzlibe, joghurtba, salátába vagy bármi másba beletehetjük. Gyomrunk hálás lesz érte. Ha nem bírjuk elviselni a lenmag gondolatát, akkor jöhet a tökmag vagy a napraforgómag. Annak kevesen tudunk ellenállni.

Le a bolti salátaöntettel

Nem vagyok egy nagy szakácsfenomén-nagyon nem-de egy salátaöntetet bárki össze tud dobni, még én is. A boltban vásárolt öntetek cukrot, tartósítószereket és aromákat tartalmaznak. Helyette egy kis olíva balzsamecettel, vagy mustárral pillanatok alatt kész. A joghurtos öntet sem bonyolult, és legalább tudjuk mi kerül a tányérra. És még olcsóbb is.

Fűszerekkel bolondított egészség

A fahéj szabályozza a vércukorszintet, a kurkuma megakadályozza az Alzheimer kórt, az oregano a rák elleni védelmet biztosítja. Hogy még finomak is, az egy plusz örömforrás. Egy kis fahéj a kávéba, curry por a zöldségekre vagy a tésztaszószba, megbolondítja a megszokott ízeket.

És mi van a doboz hátulján?

A marketingesek imádnak az „alacsony zsírtartalom", „hozzáadott cukor nélkül", „természetes" és egyéb szavakkal dobálózni. Mielőtt gondolkodás nélkül megesszük a reklámot, érdemes megnézni a termék összetevőit.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!