Ez már a jövő - digitális tabletta!

2017. 11. 18.

A szakemberek figyelmeztetése szerint komoly kárt okozhat, ha a páciensek nem szedik be a felírt tablettákat, mert ha például egy bakteriális fertőzésnél nem viszik végig a kúrát, gyógyszerrezisztensé válhat az adott kórokozó. A betegek felelőtlen magatartása évente akár 100 milliárd dolláros kárt is okozhat, ezért döntött úgy az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA), hogy engedélyezi egy új digitális tabletta forgalmazását.

A termék egy szenzorral ellátott gyógyszer, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megállapítsák: a páciensük bevette-e és ha igen, mikor a felírt tablettát.

A skizofrénia és mániás depressziós epizódok kezelésére felírható, aripiprazol hatóanyagú Abilify MyCite tabletta olyan lenyelhető szenzort tartalmaz, mely a páciens bőrén elhelyezett tapasz közvetítésével jelzést küld a beteg okostelefonjára, illetve beleegyezése esetén a kezelőorvosához arról, hogy a gyógyszer be lett véve. Aki elfogadja a digitális gyógyszereket, az orvos mellett négy további személynek, például családtagoknak engedélyezheti az összegyűjtött adatokhoz való hozzáférést. Egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően lehetőség van arra is, hogy az engedélyeket bármikor vissza lehessen vonni vagy blokkolni.

A rezet, magnéziumot és szilíciumot tartalmazó szenzor elektromos jeleket állít elő, ha kapcsolatba kerül a gyomornedvvel. Harminc perctől két óráig tarthat, amíg a tabletta bevételét észleli a szenzor. Ameet Sarpatwari, a Harvard Egyetem szakértője hozzátette, hogy a most engedélyezett digitális tablettában ott a potenciál, hogy általánosságban javítsa a lakosság egészségi állapotát. 

A gyógyszer tájékoztatója arra azért figyelmeztet, hogy a digitális nyomon követés nem valósidejű, az észlelés késhet vagy nem is történik meg, tehát veszély esetén az okostelefonra érkező információt nem lehet felhasználni. Jeffrey Lieberman, a Columbia Egyetem pszichiátere magabiztosan nyilatkozott a gyógyszerrel kapcsolatban és úgy vélte, hogy az azt eredményezi majd, hogy kevesebbszer fognak visszaesni az egyes betegségekbe az emberek. Az FDA illetékese, Maitchell Mathis szerint a mentális betegségek kezelésére felírt gyógyszer nyomon követhetősége hasznos lehet egyes páciensek számára. Mint hozzáfűzte, a hatóság a receptköteles gyógyszerek esetében támogatja a fejlődést és az új technológiák bevezetését, amennyiben javára szolgál a páciensnek és segíti a kezelőorvos munkáját.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!