A recept nélküli gyógyszereket gyakran túladagolják

Szerző: Szimpatika
Az amerikai felnőttek gyakran túladagolják a recept nélkül kapható gyógyszereket – derül ki egy a Journal of General Internal Medicine honlapján olvasható kutatásból, írja a Medipress. Mivel a paracetamol sok, Magyarországon is kapható vény nélküli gyógyszer hatóanyaga, a kutatás eredméyneire érdemes nálunk is figyelmet fordítani

Az Egyesült Államokban rengeteg felnőtt használ rendszeresen acetaminofen-tartalmú  recept nélkül kapható gyógyszereket. Mivel ez a hatóanyag (a paracetamol) az egyik legnépszerűbb recept nélküli fájdalomcsillapító, ezért előfordul, hogy egyszerre két-három olyan szert is szednek, amelyben acetaminofen van. Sokan el sem olvassák a betegtájékoztatót, ezért nagy a túladagolás veszélye. Egyes felmérések szerint az acetaminofen-túladagolás az akut májelégtelenség egyik fő rizikófaktora.

Dr. Michael Wolf és a chicagói Northwestern Egyetem tudósai összesen 500, az atlantai és chicagói régió rendelőintézeteiben kezelt felnőtt beteget interjúvoltak meg. Megkérték őket, hogy öt recept nélküli szer esetében mutassák meg, mennyi a beszedhető maximális mennyiség. Megkérdezték őket arról is, hogy szerintük biztonságos-e egy másik acetaminofen-tartalmú szer szedése, ha már az egyikből beszedték a napi maximális dózist.

Az eredmények szerint a páciensek negyede már egyetlen gyógyszerből is túladagolta volna magát: az acetaminofen napi ajánlott adagja 4 gramm, ezt a megkérdezettek öt százaléka akár két grammal is túllépte volna. A páciensek fele nem volt tisztában vele, hogy két acetaminofen-tartalmú szer ugyanúgy veszélyes lehet a túladagolás miatt, mint egy.

"Sajnos ebből is látszik, hogy a betegek általában nem tudják, milyen hatóanyagok vannak a recept nélkül kapható szerekben és az adagolásra vonatkozó tájékoztatót sem olvassák el figyelmesen. Mivel a túladagolás nagyon komoly következményekkel járhat, ezért hisszük, hogy súlyos közegészségügyi problémával állunk szemben, ami jelentős odafigyelést igényel."

forrás: medicalonline/medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!