Drága Nagymama!

2014. 04. 02.
Szerző: Sallai Ervin
Ne haragudj, hogy csak most írok neked, de elment az utcában a villany. Az egész úgy kezdődött, hogy apa Béla bácsival úgy döntött, hogy suttyomban arrébb teszik két utcával a villanypóznáról a gólyafészket, mielőtt hazajön a gilice.

Merthogy inkább fossa össze az Iván bácsiék utcáját, annak úgyis van kertésze, majd levereti a gólyaguanót a nagynyomású mosóval a viakolorról. De hát a nagy hidegben nem lehet csak úgy nekiesni a fészekrakásnak, ezért megittak egy-két kupicával Béla bácsi borsodgeszti szíverősítő törkölyéből. Hogy, hogy nem, végül is apa lába megcsúszott a póznán, hiába tartott ellen neki Béla bácsi a partvissal, és széjjelrúgott valami biztosítékot vagy más miskulanciát. Így mondta. Mondott persze mást is, de azt én nem írhatom le. Na mindegy. Lényeg, hogy a gólyafészek odébb került. Még kacagtak is Béla bácsiék, hogy a Kővári Botondék hogy örülnek majd, ha a gólya a házuk mellett rásegít a gyermekáldásra, mert még csak öten vannak testvérek.

A nagy szerelésben azonban mindenki elpilledt, ezért apu behívta Béla bácsit egy rumos kávéra. De a kávéból nem lett semmi, mert nem volt áram. Sebaj, megitták a rumot, aztán nekiláttak felderíteni a problémát. Tekintve, hogy a biztosítékok rendben voltak a villanyóraszekrényben, átcsöngettek a szomszédba, hogy ott van-e áram. Matild néniéknél sem volt, úgyhogy eljött az ideje, hogy – egy kupica tojáslikőr után, amit Matild néni maga készített, és csak nem sértik meg apuék azzal, hogy nem isznak – szóval eljött az ideje, hogy betelefonáljanak az Elműnek. Az áramos bácsi azt mondta, hogy nem tudnak meghibásodásról, de utánanéznek. Így apu hazajött. Gondolta, addig is, míg újra lesz áram, megnézi, mi van a tévében. De a tévében áramszünet idején nincs semmi. Csak egy csomó drót meg nyomtatott áramkör – szerencsére ezeket apu nem nézte meg, inkább úgy döntött, a nagy ijedségre szundít egy kicsit. Anya sikítására ébredt, aki magába roskadt, hogy nem tudja besütni a haját, és akkor hogy menjen a Tescóba mosogatógép-tablettáért?! Mondtuk neki, hogy fölösleges, mert a mosogatógépnek is áramra lenne szüksége. Tanácstalanul néztünk egymásra. De az elvonási tünetek (ahogy apu hívja) csak este jelentkeztek igazán.

Anya 10 éve nem hagyott ki egy részt sem a Barátok köztből, ezért úgy döntöttünk, kivágjuk a tévéújságból a Berényi család képeit, hurkapálcikára ragasztjuk és elbábozzuk. Tökre tetszett neki az előadás. Tévedésből egy reklámból Magdi anyust is kivágtuk, így ebben a részben újra élt, de anyának ilyen kis dolgok sosem tűnnek föl. Csak a híradó hiányzott neki a lefekvéshez, de apa elmondta, hogy meghalt autóbalesetben 30 ember, és kistigris született a nyíregyházi állatkertben, és anya már aludt is.

Képzeld, nagyi, a valódi világban kicsit másképp kell futni, mint az Xboxon. Az áramszünet második napján öcsivel kimentünk a sportpályára, és kiderült, hogy ha egy helyben magas térdemeléssel kapkodjuk a lábainkat, akkor nem haladunk előre. Furcsa, mert az Xboxban igen. Azért meg lehet szokni. Anya szerint régen nem is volt Xbox, és ők odakint játszottak ilyen szép időben, nem a gép előtt darvadoztak. Ezt azért nehéz elhinni, mert amikor levelet akart írni, hosszan bökdöste a papírt az ujjaival, keresve a billentyűzetet.

Lassan hozzászoktunk az áram nélküli világhoz, bár eleinte nem volt könnyű. A barátaim például a valóságban csúnyábbak, mint a fészbukon, és nem is mondanak olyan bölcsességeket, hogy: „Mosolyokat akarsz és örömöt – nem fájdalmat vagy összetört álmokat.” Ehelyett azt mondják: „Mi a lecó, gecó?” Pedig a fészen olyan mély érzésűnek tűnnek. Mindig lájkolják a delfines-szivárványos képeimet. Tényleg – a valódi világban lájkolni is nehéz. Egyik nap hazafelé lájkolni akartam Guszti dumáját, és megállt mellettem egy autó, hogy szívesen elvisz.

Szóval, nem ment egyből könnyen az átállás. Kicsit unom már a sok leolvadt mirelit kaját, de van annak hangulata, hogy apa egy hete grillezi a fagyasztóládából a húsokat. Esténként korán fekszünk, és anya gyertyafénynél olvas. Igazi könyvből. Majdnem úgy kell lapozni, mint az iPadet, csak nincs háttérvilágítása. Meg youtube helyett is anya énekel. Nagyon vicces, amikor apuval az ágyunk mellett előadják a Gangnam Style-t. Összességében, ha belegondolok, egész jó, hogy nincs áram. És egy darabig nem lesz, mert az Elmű szerint valami vandál megrongálta a villanyoszlopot. Apa szerint még szerencse, hogy a vandál előtt ők elköltöztették a gólyafészket. Anya szerint pedig, ha még sokáig ilyen hosszú sötét estéik lesznek apával, lesz dolga annak a gólyának.

Puszillak, Nagyikám!

Kisunokád

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!