Élet a mélyvénás trombózis után

2013. 09. 17.
Szerző: Szimpatika
Egy mélyvénás trombózis elszenvedése nem kis ijedséggel és veszéllyel jár, de itt még nem is érnek véget a gondok. Ahhoz ugyanis, hogy az újbóli kialakulás esélyét minimálisra csökkentsük, oda kell figyelnünk életmódbeli szokásainkra is.

A trombózis utáni időszak egyik fő egészségmegőrző eszköze a fásli vagy a gumiharisnya, ami, bár kényelmetlen, de elengedhetetlen kellék. Ráadásul az sem mindegy, hogy az ember egy mélyvénás trombózis után hogyan és mennyire terheli a lábát. A trombózist közvetlenül követő időszakról dr. Szélessy Zsuzsanna főorvost, a Trombózisközpont hematológusát kérdeztük.

A láb terhelhetősége megváltozik a trombózis után

„A láb terhelhetőségét az határozza meg, hogy melyik vénában volt a trombózis, és milyen súlyosak a klinikai tünetek. Az első időszakban mindenképen fáslit vagy gumiharisnyát kell viselni, és fokozatosan, egyre többet kell sétálni. Fásli nélkül csak fekve lehet a trombózisos lábat tornáztatni; jót tesz például fekve biciklizés, illetve a lábfej, lábszár, comb izmainak megfeszítése és ellazítása” – tudjuk meg a főorvosnőtől.

A fásli vagy harisnya helyes alkalmazása alapvető

„A fásli, illetve a rugalmas harisnya helyes alkalmazása nagyon fontos, mert sokat árthatunk, akár ismételt trombózist is okozhatunk azzal, ha nem megfelelően használjuk! A fáslit, harisnyát mindig fekve vegyük fel, a lábat a felhelyezés előtt tartsuk fel, majd a lábujjainkon kezdve a combunk felé haladva masszírozzuk meg a lábunkat, hogy a vénák kiürüljenek, és ezután húzzuk fel a harisnyát. A fáslit a lábfejünkre kezdjük el felhelyezni, ott legyen a legszorosabb, a pólyamenetek félig fedjék be egymást. Ügyeljünk arra, hogy a harisnya és a fásli sehol ne vágjon be! Akinek trombózisa volt, kerülje a szoros, gumis zoknikat és harisnyákat és a merev, szűk nadrágokat, különösen utazáshoz vagy hosszú üléshez, mert ezek a vénás keringést leszoríthatják. Az ülőmunkát végzők, ha tehetik, időnként álljanak fel, tegyenek pár lépést, illetve ne feledkezzenek meg arról, hogy megfeszítsék lábizmaikat, mivel ez segíti a láb vénás keringését” – mondja a szakember.

A trombózis esélyét sok minden növelheti

A trombózis kialakulásában rengeteg dolog szerepet játszik, többek között olyan események is, melyek alapvetően csodálatosak, mint a terhesség, ám elősegíthetik a betegség kialakulását.

„Terhesség, fogamzásgátló szedése, hosszas fekvés, gipszrögzítés, műtétek, sérülések, hosszú utazás – ezek mind olyan tényezők, melyeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki mélyvénás trombózis. Különböző betegségek is hajlamosítanak trombózisra: pl. az öröklött trombózishajlam, vagyis familiáris  trombofiliák, autoimmun kórképek, rosszindulatú daganatos betegségek, vesebetegségek, szívelégtelenség, különböző gyógyszerek alkalmazása. Ráadásul az öröklött trombózishajlam hazánkban rendkívül gyakori: 100 lakosból minden negyediknél előfordul, ami fontos információ a fogamzásgátlót szedő nők számára. Ha családjukban előfordult már mélyvénás trombózis, akkor a fogamzásgátló szedésének megkezdése előtt mindenképp kivizsgálás szükséges a trombózishajlam szempontjából. Ha pedig valakinek már volt mélyvénás trombózisa, vagy ismert az erre való genetikai hajlama, ezt természetesen minden orvosi kezelés alkalmával jeleznie kell” – hangsúlyozza dr. Szélessy Zsuzsanna.

Az orvos nélkülözhetetlen a helyes életmód kialakításához

„Akinek alsó végtagi mélyvénás trombózisa volt, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hogy mi az, amire oda kell figyelni. Előfordulhat, hogy életmódváltással is számolni kell, sőt akár a munkahely megválasztására is befolyással lehet a betegség” – ismerteti a főorvosnő.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!