Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Találtak egy fogyasztó alkotóelemet a szőlőben

Létrehozva: 5/27/2012 1 perc FogyókúraTáplálkozásZöldség-gyümölcsTúlsúlyZsírégetésÖsszes cikk
A szőlőlé újonnan fölfedezett alkotóeleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást – állapították meg amerikai kutatók. A zsírszövet elsősorban a csípőn és a hason rakódik le, ám a zavaró külső megjelenésen túl súlyosan megterheli a mozgásszerveket és az anyagcserét, egyszersmind kockázati tényezője a szív- és érrendszernek. A zsírsejtek kifejlődése azonban nem hirtelen esemény, hanem bonyolult folyamat.

Vannak előzsírsejtek, amelyek 10 nap alatt, vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. Ez az elzsírosodási folyamat az, amely fontos lehetőség a beavatkozásra. Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a szőlő levében és más gyümölcsökben, például a földimogyoróban találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt.

Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet védő hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvező eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószínűsítették.

Az amerikai munkacsoport rájött, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, és valószínűleg ez a hatásos védőanyag. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. A piceatannol tehát megakadályozza azt a sejtfejlődési vonalat, amelynek során az éretlen zsírsejtek éretté válnak, és mind nagyobb zsírsejtekké híznak.

"A piceatannol megváltoztatja a gének működésének időzítését a zsír keletkezésében, illetve az inzulin szerepét, és ezzel gátolja, hogy az előzsírsejtekből érett zsírsejtek keletkezzenek – magyarázta Kim. – Piceatannol jelenlétében a zsírszövet kifejlődésének késleltetése vagy teljes gátlása észlelhető."

A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellből nyertek. Hosszú munka áll még előttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus kövér, élő szervezetben is így működik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a megkívánt hatás emberben is létrejöjjön.

 

forrás: MTI

A szőlőlé újonnan fölfedezett alkotóeleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást - állapították meg amerikai kutatók.