Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Napi egy kiló mínusz, szenvedés nélkül

Az eper finom, tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény, és változatosan elkészíthető. Néhány finom recept, mely jó alvást ígér, szép lesz tőle a bőr, és még fogyaszt is. 1 nap alatt 1 kilót. Ha szeretnél egy ízletes fogyókúrát, ilyenkor, nyár elején a legideálisabb a finom, érett eper és a friss joghurt kombinációja. Naponta 50 dkg eper és 2 pohár joghurt; egészséges és karcsúsít is!

Kapcsolódó termékek

• Az eper az egyik legjobb C-vitamin-raktár (65 mg/10 dkg). Ez azt jelenti, hogy fél kiló eperben annyi C-vitamin van, amennyit az optimális napi mennyiségként javasolnak. Az elegendő mennyiségű C-vitamin a kötőszövetet (az artériákat és a bőrt) tovább tartja fiatalon, ellenállóbbá tesz a stresszel és a betegségekkel szemben.
• A C-vitamin a gyümölcssavakkal és a jóddal együtt növeli a zsírégetést.
• Ezenkívül az eper sok vérképző vasat, vízhajtó káliumot és szalicilsavat tartalmaz. Ez hígan tartja a vért, gyulladáscsökkentő hatású.
• A joghurt B-vitamint és kalciumot tartalmaz. Mindkettő jó hatással van az idegekre, segíti a nyugodt alvást.
• A joghurtban levő tejsavbaktériumok méregtelenítenek, és gondoskodnak az egészséges bélflóráról. Egyél meg 1 kg epret 5-6 adagra osztva, közte 2 pohár joghurtot! Igyál meg legalább 2 liter nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteát! Kerüld a fekete teát és a kávét! Ha másnap mérlegre állsz, biztosan 1 kilóval kevesebbet mutat majd.


Igaz, ez az étrend napokon keresztül unalmas. Vannak azonban eperrel készíthető finom és változatos ételek. Ilyen például:

Diétás eperhab

Hozzávalók 1 főre: 50 g friss eper, 1 evőkanál tejszín, 1 kávéskanál cukor, 1/3 mokkáskanál rumaroma, 1/2 kávéskanál vaníliás cukor
Elkészítés: a tisztított epret szűrőkanálban, folyó víz alatt megmossuk. A háromnegyed részét turmixgépben péppé törjük, és a cukorral keményre felvert tejszínhabhoz keverjük. A maradék epret negyedbe vagy félbevágjuk, és az üvegtálba helyezett eperhab tetejére rakjuk.
Tálalás előtt legalább 1 óráig hűtőszekrényben tároljuk.

Gyümölcssaláta eperrel

150 g meggy, 150 g cseresznye, 150 g sárgabarack, 150 g eper, mentalevél, 3 evőkanál méz, 1 citrom leve.
A gyümölcsöket és a mentaleveleket megtisztítjuk, és feldaraboljuk, majd mélyebb tálba helyezzük. A mézet és a citrom levét összekeverjük, és a gyümölcsökre öntjük.
Egy-két órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Epres kása

120 g zabpehely, 120 g árpapehely, 20 g lenmag, 50 g mazsola, 400 g friss eper.
A zab- és árpapelyhet lábosban kétszeres mennyiségű vízzel kis lángra tesszük. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzzük (ha szükséges, még öntünk hozzá vizet). Miután levettük a tűzhelyről, belekeverjük a megtisztított mazsolát és a többi hozzávalót. Az epret megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kása tetejére szórva tálaljuk.

Eperkoktél

400 g eper, 800 ml 2,8%-os tej/zabtej, 1 evőkanál méz.
A megtisztított és feldarabolt epret a tejjel/zabtejjel és mézzel összeturmixoljuk.
Poharakba töltve, menta- vagy citromfűlevéllel tálaljuk.

Epres omlett

250 g eper 4 tojás 2 evőkanál liszt 50 g vaj 1 evőkanál barna nádcukor só A megtisztított tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgájákat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és az átszitált lisztet. A kettőt összeforgatjuk, ügyelve, hogy a hab ne törjön szét. Kevés vajon 4 db omlettet sütünk.
A tetejükre szórjuk a megtisztított, feldarabolt epret, és melegen tálaljuk.

Túrógombóc epres-joghurtos öntettel

Gombóc: 500 g túró, 100 g búzadara, 1 tojás, 1 csipet só.
Öntet: 120 ml natúr joghurtm, 20 g barna cukor, 200 g eper.
A túrót áttörjük, majd a búzadarával, tojással és csipet sóval összegyúrjuk. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. Egy nagyobb lábosban felteszünk vizet, és míg várunk, hogy a víz felforrjon, kis gombócokat gyúrunk a túrós masszából. Amint a víz forr, beledobjuk a gombócokat a lábosba, és 10-12 percig főzzük, majd tálra rendezzük őket, meglocsoljuk joghurttal és cukorral, a tetejére pedig rászórjuk a megtisztított, kockára vágott eperdarabokat.
Menta- vagy citromfűlevéllel díszíthetjük.

Forrás: Ideál Életmódmagazin