Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Mit fogyasszunk ízületi fájdalmak esetén?

Módosítva: 11/15/2013 Szerző: Szimpatika 1 perc
A köszvény az arthritis (ízületi gyulladás) egy formája, amit az ízületben felhalmozódó húgysavkristályok okoznak. A lerakódás oka a megemelkedett húgysavszint a vérben. A legújabb felmérések szerint (National Health and Nutrition Examination Survey USA, 2008) ma már minden ötödik felnőtt amerikainak megemelkedett a plazmahúgysav-szintje. Egyben megfigyelték, hogy a magas húgysavszint előfordulása jóval gyakoribb a túlsúlyosoknál.

Az elmúlt 4-5 évben jelentős előrehaladást értek el annak kutatásában, hogy mi a vélhető oka a húgysavszint ilyen megemelkedésének, illetve a köszvény növekvő gyakoriságának: minden jel arra utal, hogy a túlzott fruktózfogyasztás áll a háttérben. Kiderült ugyanis, hogy egy átlag amerikai kb. 70-75 g fruktózt fogyaszt naponta, ami kb. 3-szorosa az ajánlott (sőt, tolerálható) napi mennyiségnek.

Azt is tudjuk, hogy honnan ered ez a megemelkedett fruktózfogyasztás: az ok elsősorban a fruktózszirup széleskörű használata az élelmiszeriparban. A legtöbb üdítőital nagy mennyiségben tarlamazza (pl. egy üveg Coca-Cola kb. 40 g-ot), de még a hamburgerekben is található annak okán, hogy a fruktóz nemcsak édesebb és jóval olcsóbb is, mint a szőlőcukor (glükóz), de még ízfokozó hatása is van. (Ne feledjük: a közönséges cukor fele fruktóz!)

A diéta lényege tehát a fruktózbevitel csökkentése, és az ún. polifenolok, mint pl. a különböző bogyókban (fekete áfonya, berkenye stb.), vagy a szőlőmagban található antho- és procianidinek (antho- és proflavonoidok) fogyasztásának növelése. Ezek a bogyósok ugyanis csökkentik a plazmahúgysav-szintet, így enyhítik a köszvényes panaszokat.


forrás:
https://www.argina.hu