Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Gyomorsav: a legfontosabb tudnivalók

Módosítva: 7/22/2025 Szerző: Szimpatika Forrás: Szimpatika 4 perc Gyomor- és bélrendszergyomorrákReflux

A gyomorfal sejtjei által termelt gyomornedv vagy gyomorsav fontos szerepet tölt be az emésztésben. Amennyiben azonban túltermelődik, akkor fennáll a veszélye, hogy egy idő után károsítja a gyomor nyálkahártyáját. A gyomorsav-túltengés ezen túl ronthatja a reflux és a gasztritisz, illetve a gyomorfekély tüneteit, illetve fokozza annak a kockázatát, hogy ezen betegségek súlyosabb következményekkel járjanak. Emellett meg kell említeni, hogy a túl alacsony mértékű termelődés szintén problémákat okozhat, ezért mindkét állapot kezelendő.

Kapcsolódó termékek

A gyomorsav túltermelődése fokozza a refluxbetegség tüneteit.

Mi az a gyomorsav?

A gyomorsavat vagy gyomornedvet a gyomor parietális sejtjei termelik. Legfontosabb összetevője a sósav (HCl, hidrogén-klorid), de tartalmaz pepszinogént és más anyagokat is. A sósav hatására a gyomor beltartalma erősen savassá válik (a pH-értéke általában 1-3,5 között van). A pepszinogén a pepszin nevű enzimfehérje inaktív formája, ami az alacsony pH-érték hatására aktiválódik. A pepszin nevű enzim a fehérjék feldarabolását végzi, hogy megkönnyítse azok emésztését.

A gyomorsav azonban nem csak a fehérjék emésztésében segít. Nagyon fontos szerepe van a kórokozók elleni védelemben is, ugyanis erős savas kémhatásának köszönhetően elpusztítja azokat. Így lényegében fertőtleníti az elfogyasztott táplálékot. Szerepe van ezentúl a B12-vitamin, a vas és a kalcium megfelelő felszívódásában is.

A gyomorsav termelődése

Naponta általában 1-4 liternyi gyomornedv képződik. Normál esetben az alábbi tényezők járulnak hozzá a gyomorsav termeléséhez:

  • A különféle ételek és italok látványa, illata és íze, valamint a rágás közben keletkező ingerek.
  • A gyomor teltségérzete, valamint a gyomorban található peptidek.
  • A vékonybélbe jutó gyomortartalom is serkenti a termelődést.

A folyamatot a paraszimpatikus idegrendszer (beleértve a bolygóideget) vezérli különböző neurotranszmitterek és hormonok (gasztrin) segítségével.

A kórosan megemelkedett gyomorsav okai

Fontos megemlíteni azokat az egészségkárosító hatásokat, amelyek hozzájárulhatnak a gyomorsav túltermelődéséhez:

  • krónikus stressz
  • dohányzás
  • Helicobacter pylori fertőzés
  • Zollinger–Ellison szindróma
  • (illetve a protonpumpagátló gyógyszerek szedésének abbahagyása).

Hasonlóképpen, bizonyos ételek és italok fogyasztása is okozhat túltermelődést:

  • síros, nehéz ételek
  • alkoholos italok
  • koffeintartalmú italok (főleg a kávé)

A gyomorsav a szervezet saját szöveteit is megtámadja

A gyomorsav annyira erős, hogy a gyomorfal szöveteit is képes emészteni. A gyomor nyálkahártyája ezért egy speciális nyálkát termel, amely megvédi a gyomorfalat. A nyelőcső azonban nem rendelkezik ezzel a védelemmel, ezért a savas reflux esetén a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom marja a nyelőcsövet, komoly problémákat okozva.

Gyomorsav ellen életmódváltással tehetünk a legtöbbet.

Mik a túl magas gyomorsav tünetei?

Mielőtt kitérnénk a tünetekre, érdemes tisztázni pár dolgot. Bár a köznyelv a túltermelődött gyomorsav tüneteiről beszél, az ezzel kapcsolatos problémákat alapvetően nem a gyomorsav koncentrációja okozza. Amennyiben ugyanis ép a gyomor nyálkahártyáját borító védőréteg, még a magasabb gyomorsavkoncentráció sem okoz azonnali tüneteket (bár hosszú távon kockázatot hordoz magában, ugyanis sérülékenyebbé teszi a nyálkahártyát).

A kellemetlen tüneteket alapvetően két oknak lehet betudni:

  • A gyomrot védő nyálkaréteg megsérült, így a gyomorsav hozzáfér a gyomorfal szöveteihez. A bélfal irritációját és gyulladását gasztritisznek (gyomorhurut), az ennek következtében a gyomorfalon megjelenő nyílt sebet gyomorfekélynek nevezzük.
  • refluxbetegség  esetén a gyomorszáj nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és marja, irritálja azt.

A refluxbetegséget alapvetően nem gyomorsav túltermelődése okozza, hanem a gyomor záróizmának meggyengülése, illetve a hasüregi nyomás megemelkedése (pl. túlsúly miatt). A gyomorsav túltermelődése inkább csak ront a tüneteken. A triggerek egy része (pl. zsíros ételek, alkohol) egyszerre kétféle hatást fejt ki: rontja a záróizom zárófunkcióját, illetve növeli a gyomorsav elválasztását. Ezek közül az első hatás sokkal jelentősebb, de természetesen a gyomorsav túltermelődése is fokozhatja a panaszokat.

Hasonlóképpen, alapvetően a gyomorfekélyt sem a gyomorsav túltermelődése okozza, hanem leggyakrabban baktériumfertőzés, illetve a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) túlzott szedése.

Milyen tünetekkel járhatnak ezek a problémák?

Ezzel együtt érdemes megnézni, hogy milyen tünetekkel jár a refluxbetegség, illetve a gyomorfekély:

  • gyomorégés
  • felhasi fájdalom
  • savanyú íz a szájban
  • köhögés, torokfájás
  • felböfögés
  • puffadás, hasi diszkomfort
  • étvágytalanság, fogyás
  • émelygés

Mikor forduljunk orvoshoz?

Természetesen szót fogunk ejteni a kezelési lehetőségekről, de a legfontosabb kérdés talán az, hogy mikor forduljunk orvoshoz:

  • amennyiben heti két alkalomnál többször jelentkezik reflux,
  • amennyiben rendszeres hasi fájdalmat vagy diszkomfortot tapasztalunk,
  • amennyiben véreset hányunk vagy fekete a székletünk (a megemésztett vér miatt).

Ezekben az esetekben ne halogassunk, mert a kezeletlen reflux, gyomorhurut vagy gyomorfekély súlyos következményekkel járhat (Barrett-féle nyelőcső, daganatos megbetegedések).

Tippek magas gyomorsav ellen: az életmódváltás az első

Ha szeretnénk mérsékelni a reflux vagy gyomorhurut azon tüneteit, amelyeket fokoz a gyomorsav túltermelődése, az alábbi életmódbeli változtatásokkal rengeteget tehetünk magunkért:

  • fogyasszunk minél kevesebb alkoholt,
  • amennyiben dohányzunk, szokjunk le,
  • csökkentsük a koffein (kávé) fogyasztásunkat,
  • amennyiben túlsúlyosak vagyunk, igyekezzünk lefogyni,
  • kerüljük a túl szűk ruhák viselését,
  • kerüljük a zsíros, nehéz ételek fogyasztását,
  • a lefekvés előtt már ne együnk, és lehetőleg keveset együnk vacsorára,
  • igyekezzünk csökkenteni a stresszt (sportolás, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, relaxációs technikák),
  • illetve alváshoz polcoljuk fel a felsőtestünket.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés és indokolt lehet. A gyomorsav-túltermelés ellen többféle gyógyszertípus is alkalmazható, például a gyomorsav-lekötő antacidok, a H2-antagonisták vagy a protonpumpa-gátlók (PPI). Fontos, hogy a gyógyszereket az orvos utasításainak megfelelően szedjük, és tartsuk be az életmódi tanácsokat is.

Túl sok gyomorsav ellen házilag: hasznos praktikák

Ha csak ritkábban jelentkeznek a tünetek és enyhék, akkor házi praktikákkal is enyhíthetünk a panaszainkon. A szódabikarbóna például enyhítheti a tüneteket, ezzel együtt rendszeres használata nem ajánlott, mivel egy idő után pont, hogy savtúltengést okozhat, illetve megterhelheti a veséket.

A gyógynövényteák, például a kamillatea enyhíthetik az emésztési zavarok tüneteit, beleértve a gyomorbántalmakat. Az édesgyökér kivonata szintén enyhítheti a panaszokat, de glicirrhizintartalma miatt tartós alkalmazása csak orvosi konzultáció mellett ajánlott.

Bár kering egy ilyen városi legenda, egyáltalán nem javasolt a gyomorsav ellen kóla fogyasztása. A benne található koffein és szénsav pont, hogy rontja a tüneteket!

A gyomorsavhiány

Amennyiben nem termelődik elegendő gyomorsav, gyomorsavhiány (hipokloridia) alakul ki. Ez a betegség ritkábban kerül szóba, mint a savtúltengés, pedig számos emésztőrendszeri panaszt mögött ez áll. Ha ugyanis nem termelődik elegendő gyomorsav, az emésztés folyamata lelassul, ami puffadáshoz, teltségérzethez, böfögéshez, gyomorégéshez, illetve rossz lehelethez vezethet. A fertőzések valószínűsége szintén megnő, a gyomor savhiányos környezete ugyanis nem mindig képes megfelelően semlegesíteni a baktériumokat.

A hipoklorhidria idős korban a leggyakoribb. Egyes becslések szerint a 60 év feletti korosztály akár felénél is lecsökkenhet a gyomorsav-termelés. Bizonyos autoimmun állapotok, például az autoimmun gasztritisz vagy a Hashimoto-betegség, valamint a savlekötők és savcsökkentők (pl. antacidok, PPI-k, H2-blokkolók) hosszú távú szedése szintén vezethetnek hipokloridiához.

A kezelés a kiváltó októl függ: enyhébb esetekben segíthet az étkezési szokások módosítása (pl. alapos rágás, étkezés előtti almaecet vagy keserűk használata), míg súlyosabb esetekben orvosi felügyelet mellett sósavpótlás (betain-hidroklorid) és emésztőenzimek adása is indokolt lehet. Fontos azonban, hogy az alacsony gyomorsavszintet csak pontos diagnózis alapján kezeljük, mivel tünetei könnyen összetéveszthetők más emésztőszervi zavarokkal.

Tekintse meg a Szimpatika savlekötő készítményeit!