Kockázatos lehet a babára a csodaműtét?

Szerző: Schmelzer Tekla
Azok a fiatal nők, akik teherbe esnek a gyomorbypass( gyomorszűkítő) műtétjük után, nagyobb eséllyel hoznak világra egészségkárosodott gyermekeket, mutatta ki egy kutatás.
..és eltűnik a fél gyomor
A bypass műtét abban különbözik a közismert gyomorszűkítő műtétektől, hogy itt nem egy gyűrűt helyeznek a gyomorszájra, hanem leválasztják a gyomor felső részét az alsóról, majd ide csatlakoztatják be az egyébként az alsó részhez kapcsolódó vékonybelet, ezzel teljesen megváltoztatva az emésztőkészülék anatómiáját.

Ez azért veszélyes, mert a „lerövidített út" miatt néhány vitamin és tápanyag nem tud hol felszívódni, ami a növekvő magzatnál agyi és velőcsői károsodást okozhat, úgynevezett nyitott gerinc is kialakulhat. Az pedig már bizonyított, hogy ezért a folsavhiány a felelős.

Habár bármilyen korú nőnél, akiken gyomorbypasst hajtottak végre, kialakulhat vitaminhiány, ám a fiatal, tinédzser korú lányoknál azért nagyobb a veszély, mert kevésbé hajlandók betartani az orvos utasításait a helyes táplálkozásról, mondta Dr. Diana Farmer a kaliforniai egyetem gyermeksebésze.

Farmernek és a kollégái már találkoztak olyan esettel, ahol egy olyan nyitott gerinccel született gyermeket kezeltek, akinek az anyja tinédzserként átesett egy gyomorbypass műtéten. A tovább kutatások találtak még hat olyan esetet, ahol a nyitott gerinccel született gyermekek anyjai korábban ezen a műtéten estek át.

A kutatók viszont azt is kimutatták, hogy az elhízás maga is indikálhat súlyos problémákat a terhesség alatt, így a várandósság a bypass műtét után nem jelent nagyobb kockázatot, mint az elhízás.

Magyarországon is végeznek ilyen műtétet, ennek ára 1 millió forint körül van.

Forrás : news.yahoo.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!