Tudományos díjat kapott egy magyar találmánnyal dolgozó kutatócsoport

2020. 09. 12.
A szakértők az Eötvös Loránd által létrehozott műszer továbbfejlesztett verzióját használják.

Eric Adelberger, Jens Gundlach és Blayne Heck nyerték a 2021-es Breakthrough Prize-t (Áttörés-díj) fizika kategóriában. A szakértők példátlan gravitációs kutatást folytattak, munkájukkal pedig a sötét anyag és a sötét energia alaposabb megismeréséhez is hozzájárultak.

A Seattle-i Washingtoni Egyetem Eöt-Wash csoportja olyan eszközt épített, amely igen rövid távolságokon is képes mérni a gravitációt – az Eöt-Wash elnevezés az Eötvös-ingára utal, melyet Eötvös Loránd talált fel. Az eszközzel olyan kísérleteket végeztek, melyek nagyban hozzájárultak az univerzum pontosabb megértéséhez. A szakértők például teszt elé állították a Newton-féle inverz négyzetes törvényt, melyből az következik, hogy két objektum közötti gravitációs erő a köztük lévő távolság négyzetével arányos. A törvény korábban minden próbát kiállt, az Eöt-Wash csoport pedig egyre kisebb és kisebb távolságon folytatja a tesztelést – jelenleg 52 mikronnál tartanak.

A Breakthrough Prize-t 2012-ben alapította Mark Zuckerberg, Priscilla Chan, Sergey Brin, Anne Wojcicki, illetve Yuri és Julia Milner. A díjat minden évben olyan szakértőknek ítélik oda, akik fontos áttörést értek el az élettudományok, a matematika és a fizika területén. A Breakthrough Prize 3 millió dolláros pénzdíjával jelenleg a legnagyobb anyagi támogatással járó tudományos kitüntetésnek számít.

Steven Weinberg, a Texasi Egyetem munkatársa kapta fizika kategóriában a különdíjnak számító Special Breakthrough Prize-t – a szakértő munkája a részecskefizikára, a kozmológiára és a gravitációról kialakított képre gyakorolt hatást. A kutató egyébként kollégáival 1979-ben már kapott egy Nobel-díjat az elektromágnességet és a gyenge kölcsönhatást egyesítő elektrogyenge kölcsönhatás elméletének kidolgozásáért.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!