Akkor is hathat a placebo, ha a beteg tudja, hogy mit kapott?

2020. 09. 08.
Szerző: Pharma Online
Az újabb kutatások arra derítettek fényt, hogy a hatóanyag nélküli gyógyszerhelyettesítők akkor is hatásosak lehetnek, ha a beteg tudja milyen szert vett be.

Igen gyakori, hogy a háziorvosok placebot írnak fel. Leggyakrabban ez nem tiszta placebo (olyan anyag vagy kezelés, amelynek klinikai értéke van, de nem abban az állapotban, amelyre felírják), szemben a tiszta placeboval, ami hamis kezelés, nem gyógyszer, hanem például egy cukortabletta. Az Egyesült Királyságban a háziorvosok 97 százaléka elismerte, hogy adott már nem tiszta placebot a pácienseinek, az Egyesült Államokban és Németországban pedig az orvosok „rutinszerűen” adnak placebot.

És ezek a placebok gyakran hatásosak is, legalábbis ha a beteg nem tudja, mit kapott. Ezt hihettük eddig, azonban a Michigani Állami Egyetem (MSU) kutatói új tanulmányukban állítják, hogy a placebok még akkor is hatásosak lehetnek, ha a beteg tudja, hogy valójában mit is kapott.

A Nature Communications című tudományos lapban bemutatott kísérleteikben a stressz-szintet vizsgálták. Kísérleti alanyaikat két csoportra osztották. Az egyik csoportnak először el kellett olvasnia egy anyagot a placebohatásról, majd inhalálniuk kellett egy sóoldatos spray-vel, amelyről a tudósok azt állították, hogy csökkentheti a szorongást, de elismerték, hogy csak placebo. A kontrollcsoportnak ugyanazt a sóoldatot kellett belélegeznie, viszont nekik nem említették a spray semmilyen gyógyító hatását, csak azt, hogy a szer a kutatóknak segít a pontosabb biológiai mérések elvégzésében. A stresszcsökkentő hatás egyértelműen erősebb volt az első csoportnál.

„Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha valaki naponta kétszer bevenne egy mellékhatás nélküli cukortablettát, miután átnéz egy rövid, ám meggyőző videót a placebok erejéről, és ennek következtében csökkenne benne a stressz? Eredményeink felvetik ezt a lehetőséget” – mondta Darwin Guevarra, a tanulmány vezető szerzője, miután kiderült, hogy azoknál is hatásos volt a placebo, akik tudták, hogy azt kaptak.

Egyébként nem ez az első ilyen vizsgálat, már 2014-ben is végeztek hasonló vizsgálatot migrénes páciensekkel. A tudatos placebohatást akkor a gyógyszer szedésének rituáléjával magyarázták: még akkor is, ha az emberek tudják, hogy nem gyógyszer, amit bevesznek, a cselekvés önmagában arra ösztönzi az agyat, hogy azt gondolja, gyógyító hatása van a pirulának.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!