Paracetamol vagy ibuprofén: ez alapján válassz!

A paracetamol és az ibuprofén tartalmú gyógyszerek gyakran használatosak a mindennapokban fájdalomcsökkentésre. Mivel vény nélkül kaphatók, ezért érdemes tisztában lenni vele, hogy mire kell odafigyelni használatuk során, illetve hogy adott esetben a paracetamol vagy ibuprofén tartalmú gyógyszer lesz a jobb választás.

Az ibuprofén

Az ibuprofén (más néven dexibuprofén) egy gyakori hatóanyag, amely biztonságossága és hatékonysága miatt számos termékben megtalálható. 2020 óta a nagy hatóanyagtartalmú (600 és 800 mg) készítmények vénykötelesek. A szabályozói döntés mögött az áll, hogy így jóval kisebb az ajánlott napi dózis túllépésének veszélye.

Az ibuprofén hatása

Az ibuprofen egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID), amely láz-, fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Az ibuprofén működése azon alapul, hogy gátolja a gyulladásos folyamatokban részt vevő prosztaglandinok termelődését. A prosztaglandinok azok az anyagok, amelyek a szövetek gyulladásos reakcióiért és a fájdalomérzet erősödéséért felelnek. A prosztaglandin-termelődés gátlása így hatékonyan csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is.

Az ibuprofén enyhe és erősebb fájdalmak esetén is alkalmazható. Reumás- és izomfájdalom, fejfájás, fogfájás, menstruációs görcsök esetén is sikerrel csökkenti a fájdalmat. Heveny fertőző betegségek megfázásos tüneteinek enyhítésére szintén alkalmas.

Mik az ibuprofén mellékhatásai?

Az ibuprofen előnye, hogy biztonságos, és kevés mellékhatással rendelkezik. A legfontosabb ezek közül az, hogy a többi nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan károsíthatja a gyomor és a bél nyálkahártyáját rendszeres szedés esetén. Ezért emésztőszervi megbetegedések esetén indokolt az óvatosság, illetve a kezelőorvossal történő egyeztetés. A vesekárosodás kockázatát szintén érdemes megemlíteni. A hosszú távú rendszeres szedés a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát szintén növeli.

Ezen felül ritkán az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek: hasfájás, fejfájás, szédülés, légzészavar. (A huzamosabb ideig történő rendszeres szedés növeli ezek kockázatát.)

Ibuprofén tartalmú gyógyszerek

Az ibuprofén számos Magyarországon is forgalmazott gyógyszerben megtalálható. A hatóanyagok listáját elolvasva gyorsan meggyőződhet róla, hogy vajon az adott készítmény tartalmaz-e ibuprofént.

Ibuprofen szedése fejfájásra.  (Forrás:freepik.com)

Paracetamol

A paracetamol egy közkedvelt fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag. Az ibuprofénnal ellentétben nem tartozik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők közé, és nincsen gyulladáscsökkentő hatása.

A paracetamol hatása

Kiválóan alkalmas enyhe és középsúlyos fájdalmak csillapítására (reumás fájdalom, menstruációs görcsök, izomfájdalom, fogfájás). Láz csillapítására szintén alkalmas.

Paracetamol tartalmú gyógyszerek

A paracetamol számos Magyarországon forgalmazott gyógyszerben megtalálható. A hatóanyagok listáját elolvasva gyorsan meggyőződhet róla, hogy vajon az adott készítmény tartalmaz-e paracetamolt.

A paracetamol mellékhatásai és ellenjavallatai

A paracetamol szintén biztonságos hatóanyagnak számít. A mellékhatások, problémák általában a terápiás dózis túllépéséből adódnak. Erre azért is kell különösen figyelni, mert számos szer tartalmaz paracetamolt, így a többféle gyógyszerből beszedett dózis összeadódhat. A túladagolás nagyon ritkán jár tünetekkel. Ezzel együtt a túladagolás májkárosító hatásokkal járhat. Így szedése ellenjavallt májkárosodásban szenvedők, illetve alkoholbetegségben szenvedők számára.

Paracetamol vagy ibuprofén? Így válassz!

Mindkét hatóanyag biztonságos és hatékony. Az alábbiak alapján érdemes választani:

  • Erősebb fájdalom esetén az ibuprofén tartalmú szerek hatékonyabbnak bizonyulnak. Ezek további előnye, hogy gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.
  • Paracetamol- allergia vagy érzékenység esetén válasszuk az ibuprofént.
  • Gyomor- vagy bélbántalmak esetén inkább válasszuk a paracetamolt, mert jobban kíméli a gyomor, illetve bél nyálkahártyáját.
  • Májproblémák és alkoholbetegség esetén a paracetamol szedése nem ajánlott, ezért válasszuk inkább az ibuprofént.
  • Természetesen amennyiben mindkét anyag ellenjavallt, akkor egyeztessünk kezelőorvosunkkal. Ugyanez a helyzet, ha krónikus megbetegedésben szenvedünk. Ilyenkor mindenképp kérjük ki egészségügyi szakember véleményét, hogy elkerülhessük a nem kívánt mellékhatásokat!

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható fájdalomcsillapítókat!

 

Borítókép: freepik.com

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!