Hogyan segíthetünk a szorongó gyerekeknek?

2020. 08. 23.
|
A szorongásra legtöbbször negatív előjellel gondolunk, pedig normális, sőt, kifejezetten hasznos jelenség. A szorongás állapota képessé tette az embert arra, hogy a számos rá leselkedő veszély közepette is életben maradjon. Mikor válik kórossá a szorongás, és hogyan hat a gyerekekre?

Az egészséges szorongás

Veszély esetén a gondolatok, a figyelem a lehetséges veszélyforrásra összpontosulnak, felgyorsul a szívverés, az izmok megfeszülnek – ebben az állapotban kőkorszaki ősünk képes volt a kardfogú tigrissel való találkozást is túlélni: vagy azért, mert el tudott menekülni, vagy azért, mert szembe tudott szállni a tigrissel és legyőzte. Mostanában a hétköznapi életben nem jellemző, hogy munkába menet vagy a boltból hazafelé tartva kardfogú tigrissel vagy mamutcsordával találkoznánk, de agyunkban most is működik az a vészjelző rendszer, amely őseink életét segített megóvni, és ma is jelez, ha veszélyt érzékel.

Vannak olyan dolgok, amelyek szinte mindenkiből félelmet váltanak ki – például a kígyók, a mélység, a sötét vagy a valóban életveszélyes szituációk. Ezen túl pedig vészjelző rendszerünk egyéni érzékenységén múlik, hogy kiből milyen helyzetek, milyen események váltanak ki szorongást. Szinte minden gyermek izgul, tart az új helyzetektől, az ismeretlen helyektől és emberektől. Ez alapvetően hasznos reakció, amely a kisgyermekeket ösztönösen az általuk ismert legbiztonságosabb helyre, a szüleikhez tereli vissza. Legtöbbször azonban a szorongás idővel, a tapasztalatok bővülésével enyhül, majd teljesen megszűnik: ha agyunk vészjelző rendszere meggyőződhetett róla, hogy nem fenyeget minket veszély, egy idő után nem jelez tovább.

Szorongással járó zavarok

Előfordulhat, hogy valakinél a szorongás olyan intenzív és olyan tartós, hogy elkezdi komolyan megnehezíteni a beilleszkedést, az iskolai vagy munkahelyi teljesítményt, gátat szab a barátságok, szerelmek kialakulásának, és gyakran komoly gyötrelmet okoz. Ilyen esetekben a szorongás már nem hasznos, biztonságunkra vigyázó vészjelző rendszer, hanem a kiegyensúlyozott, felszabadult életet lehetetlenné tévő kerítéssé válik.

Gyermekkorban az egyik leggyakoribb szorongásos kórkép az úgynevezett szeparációs szorongás: ilyenkor a gyerekekből a szülőtől való elválás rendkívül heves stresszreakciót vált ki. Az óvodába vagy iskolába induláskor erős fejfájás, hasfájás jelentkezik, a gyermek sír, kiabál, kapaszkodik a szülőbe, az ajtóba – mindent megtesz, hogy ne kelljen a szülőtől elválni. Előfordulhat, hogy ezek a gyerekek otthon sem maradnak meg szüleik nélkül, követik őket a lakáson belül is mindenhova. Az óvodai beszoktatás idején ez egészséges, általános jelenség, de ha a szülőtől való elválás hosszú idő után is ilyen erős stresszt vált ki a gyermekből, és emiatt nem tud a közösségbe beilleszkedni, nem tud a korának megfelelő szinten nyugodt, felszabadult hétköznapokat élni, akkor felmerül a szeparációs szorongás lehetősége.

Előfordulhatnak gyermekkorban bizonyos fóbiák: néhány gyermeknél állatok, bizonyos helyzetek váltanak ki túlzott mértékű szorongást.

Lehetséges, hogy nem különböző helyzetektől vagy állatoktól, hanem mások, a kortársak vagy felnőttek véleményétől, értékelésétől való szorongás válik túlzottan erőssé: ez a szociális fóbia. Ilyenkor a gyerekek azoktól a helyzetektől félnek, ahol fennáll annak a lehetősége, hogy mások kritikusan, negatív véleményt alkotva megfigyelhetik őket. Ilyen lehet például a többiek előtti megszólalás, a mások társaságában evés vagy ismeretlenekkel való találkozás. Az elutasítástól, megszégyenüléstől való félelem miatt a szociális fóbiás gyerekek igyekeznek elkerülni minden ilyen helyzetet, így például nem mennek el táborokba, ritkán állnak ki magukért, nem szólalnak meg feleléskor, sőt, gyakran 1-2 embernél nagyobb csoportok előtt sem.

A szorongás legyőzése

Minden szorongás ösztönösen arra sarkallja a gyerekeket, hogy többet ne kerüljenek kapcsolatba az azt kiváltó helyzettel. Ha azonban a szorongás a valóságban veszélytelen szituációkban jelez, a gyerekek olyan dolgokat is el akarnak majd kerülni, amelyekkel a mindennapi élethez, a megfelelő önbizalomhoz szükséges képességeket tanulhatnák meg.

Elkerülhetetlen, hogy a gyerekek ki legyenek téve az életkoruknak megfelelő kihívásoknak, például az egyedül elalvásnak, később pedig a szülőtől való elválásnak, vagy az idegen gyerekekkel való megismerkedésnek. Fontos, hogy ez ne jelentsen a gyerekek számára traumát, és a szülőben továbbra is a biztonság fő forrását lássák, ezért nem javasolt, hogy a szorongó gyerekeket egyik napról a másikra kényszerítsük egyedül alvásra egy sötét szobában, vagy hogy az óvodai beszoktatásra egyetlen reggelt szánjunk. De tudnunk kell, hogy minden gyerek, az erősebben szorongó gyerekek is képesek megtanulni azokat a dolgokat, amik egyelőre számukra ismeretlenek, ezért borzasztó félelmetesek.

Fokozatosan, kedvesen, sok-sok bátorítással, kezdetben kisebb jutalmakkal megerősítve vigyük bele a gyerekeket az ilyen helyzetekbe. Amikor egy félénk gyermek megéli, hogy bátor dolgokra volt képes, hogy mert és tudott egyedül aludni, hogy oda tudott menni a többiekhez és egy idő után barátai lettek, vagy hogy mégis képes volt bemenni a félelmetesen mélynek tűnő vízbe, az óriási élmény lesz számára. A bátorság érzése, a szorongás legyőzésének élménye önmagában olyan jutalom lesz, ami arra sarkallja majd, hogy újra és újra belemenjen ilyen helyzetekbe. Eddig a lépésig kell őt gyengéden, de határozottan elsegíteni.

A legtöbb esetben a gyerekek által átélt szorongások maguktól, az új tapasztalatok és képességek kialakulásától enyhülni fognak. Szakember segítségére akkor lehet szükség, ha a szorongás az idővel nem enyhül, esetleg inkább fokozódni látszik, vagy ha olyan tartós és erős, hogy a gyermeket jelentősen korlátozza a mindennapi életben. Ilyenkor egy pszichológus vagy gyermekpszichiáter segíthet olyan ún. viselkedésterápiás tanácsokkal és megoldási ötletekkel, amelyek a hétköznapi helyzetekben segítenek enyhíteni a szorongást.

Forrás: Vadaskert Alapítvány – Dr. Nagy Péter

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el