Egyre jobban hasonlítanak a kutyákra a városi rókák

2020. 06. 11.
Egy friss tanulmány alapján a vörös rókák nagyon jól tudnak alkalmazkodni a városi környezethez.

Kevin Parsons, a Glasgow-i Egyetem munkatársa csapatával az Egyesült Királyság városi és vidéki területein élő rókáit elemezte – számol be a Phys.org. Eredményeik segíthetnek jobban megérteni, hogy a kutyák miként váltak háziállatokká.

A szakértők régóta tudják, hogy a városok különleges, újszerű környezetet jelentenek bizonyos vadállatok számára. Egyes fajok nem képesek beilleszkedni az új körülmények közé, más állatok ugyanakkor igen jól elboldogulnak a városokban. A vörös rókák ez utóbbi csoportba tartoznak: az Egyesült Királyságban és más országokban is egyre gyakrabban fordulnak elő a városokban.

Parsonsék arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség az alkalmazkodó képességben a városi és vidéki populációk között. A szakértők több száz londoni és környékbeli róka koponyáját tanulmányozták, és arra jutottak, hogy a városi rókák agya kisebb, orruk viszont eltérő méretű, ami segítheti a városi táplálkozást. „A hím és nőstény városi rókák között is kevesebb volt a különbség” – mondta Parsons.

Hasonló elváltozások várhatóak el a háziasítás folyamata során. Bár a városi rókák még messze nem házi állatok, láthatóan megindult náluk az átalakulás. A szakértők szerint a most megfigyelt folyamathoz hasonló játszódhatott le a kutyák és macskák háziasítása során is. A kutatók a különböző rókafajokat, illetve a rókák evolúcióját is felmérték, és kiderült, hogy a városi és vidéki rókák közti eltérések összhangban van az állatok fejlődésével. Úgy tűnik tehát, hogy az átalakulás hátterében nem véletlenszerű mutáció áll.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!