A cápatámadásokat a Hold is befolyásolhatja

Forrás: ng.hu
Egy új kutatás eredménye szerint a cápatámadások zöme akkor következik be, ha a Hold közelebb jár a telihold fázishoz.

Számos állat mutat olyan viselkedést, amely a holdfázisokhoz kötődik, ám ehhez kapcsolódóan első alkalommal vizsgálták a cápatámadásokat. A Lousiana Állami Egyetem és a Floridai Egyetem közös kutatásában az összefüggés okát ugyan nem sikerült azonosítani, de az kiderült, hogy kisebb holdfázisnál kevesebb, nagyobb holdfázisnál több cápatámadást regisztrálnak. A kutatók azonban hangsúlyozni szeretnék, hogy az összefüggést egyelőre inkább tekintsük egybeesésnek, egyáltalában nem bizonyos, hogy bármiféle közvetlen oksági viszony van a támadások ideje és a holdfázis közt.

A vizsgálatokban 55 év alatt, 1960-tól 2015-ig megesett cápatámadások adatait mérték fel. Ezeket egy nagy, globális adatbázis kezeli, amely a Floridai Természettudományi Múzeum kezelésében van, és több mint 6500 egyedi esetről tartalmaz információkat az 1500-as évektől jelenkorunkig. Ennek köszönhetően tudták a világszerte regisztrált támadások ideje alapján megállapítani az összefüggést.

Forrás: Vova Krasilnikov/pexels

„Biztosan nem a több fény miatt van, hisz a cápatámadások elsöprő többsége nappal történik. Azonban a Hold nemcsak a fényével, hanem a gravitációjával is hat a bolygónkra és az óceánokra, bár ez jóval szerényebbnek tűnik, ám ennek hatása az árapály” – magyarázta Steve Midway, a kutatásban részt vevő egyik kutató, aki a halökológia és a statisztika módszereinek együttesén keresztül vizsgálta az összefüggést.

Frontiers in Marine Science szakfolyóiratban közzé tett tanulmány szerint túl korai volna azt a következtetést levonni, hogy a nagyobb holdfázis a közvetlen kiváltó oka a többlet támadásoknak. A kutatók inkább arra a helyzetre hívják fel a figyelmet, hogy a cápák és az emberek viszonyán túl a szélesebb környezet is nagyon sokat számít abban, hogy bekövetkezik-e egy támadás. Az eredmény mindenképpen hozzájárul a cápatámadás kockázatának jobb megismeréséhez és fontos adalék, amely segíti a cápák életmódjának megértését. Ha jobban ismerjük a cápát, akkor könnyebben tudjuk a saját viselkedésünket úgy irányítani, hogy kevesebb cápatámadás történjen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!