A SOTE kiküldte a meghívókat a reprezentatív szűrővizsgálatra

Szerző: Semmelweis Egyetem
Május 1-jén reggel 7 órakor kezdődtek el a Semmelweis Egyetem által végzett koronavírus szűrések a H-UNCOVER országos reprezentatív vizsgálat keretében, amelynek célja, hogy pontos képet kapjunk a hazai járványügyi helyzetről.

A szűrés után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel megfelelő védőfelszerelésben történik, és a személyzet tesztelése is folyamatos. A felkérő levelek kiküldése országos szinten lezárult, összesen 17 778 fő kap meghívást az országos, reprezentatív szűrővizsgálatra, akiket statisztikai szempontok alapján választották ki. Annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre.

Május 1-jén reggel 7 órakor kezdődtek el a Semmelweis Egyetem által végzett koronavírus szűrések a H-UNCOVER országos reprezentatív vizsgálat keretében, amelynek célja, hogy pontos képet kapjunk a hazai járványügyi helyzetről.

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, természetesen folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek. Így nem fordulhat elő, hogy ugyanabban a felszerelésben érkeznek két különböző vizsgálati személyhez. A szűrőautó elsősorban krónikus betegek, vagy 65 éven felüliek esetében házhoz megy, így azoknak, akik különösen veszélyeztettek nem kell kimozdulniuk otthonukból.

A mintavétel fájdalommal nem, maximum kisebb kellemetlenséggel jár. A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását a ma ismert legbiztosabb módszerrel, nyálkahártyából vett mintából ún. PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Ezen kívül vérvétel is történik, amelyből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét (pl. forró téma jelenleg, hogy a vércsoport befolyásoló tényező-e). A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kaphatunk, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások (pl. dohányzás), amik elősegíthetik vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére.

A pozitív eredményről 24-48 órán belül értesítést kapnak az érintettek. Ha a teszt negatív, akkor ilyen külön értesítés nem történik, a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.

A szűrővizsgálatba való beválasztás lezárult, szempontja az volt, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra reprezentatív legyen. Éppen ezért önkéntesen nem lehet jelentkezni, ugyanakkor a kutatás keretében több további keresztmetszeti vizsgálat is lesz függően a járvány hosszától, de még legalább további kettő követi a mostanit.

A mostani szűrővizsgálatok május közepén zárulnak le, összesített eredmény május végére várható. A H-UNCOVER vizsgálat célja, hogy pontos kép alakuljon ki a járvány kiterjedéséről, dinamikájáról, a fertőzöttek és az átfertőzöttek valós számáról.

Gyakori kérdések a vizsgálattal kapcsolatban:

Hogyan kapok értesítést?

Levélben, telefonon, vagy az ügyfélkapun keresztül kap majd meghívót.

Lehet jelentkezni a vizsgálatra?

A vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, a KSH segítségével már megtörtént annak a 17 778 főnek a kiválasztása, akik meghívást kapnak vizsgálatra.

Igaz, hogy nem lehet enni és inni a vizsgálat előtt?

Kérjük, hogy a pontosabb eredmény érdekében a szűrés előtti 2 órával már ne egyen, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.

Igaz, hogy házhoz is jönnek, ha krónikus beteg vagyok?

Ha Ön krónikus beteg, vagy elmúlt 65 éves, akkor jelezze munkatársainknak, mert a szűrőautó elmegy az otthonáig, nem kell kimozdulnia a vizsgálat miatt.

Mikor kapok értesítést a vizsgálati eredményemről?

A kapott laboratóriumi eredményeket az Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe feltöltjük, ahol további felhasználásra elérhetővé válik Ön és kezelőorvosa számára. A szűrés utáni 24-48 órában telefonon is értesítjük azokat, akiknek a mintája pozitív lett.

Mi történik ha a teszt alapján fertőződött vagyok?

Amennyiben Ön az újtípusú koronavírussal fertőződött attól függően, hogy tüneteket mutat-e vagy sem, otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap. Ilyen esetben vállaljuk családja teljeskörű szűrését is. Az Ön állapotát szakképzett kollégáink felügyelik, igény szerint ellátását az egyetemi klinikákon elvégezzük.

Milyen vizsgálatra számíthatok? Fájdalmas?

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Kell fizetni a vizsgálatért?

A vizsgálat ingyenes.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja, hogy feltérképezze Magyarország átfertőzöttségét az újtípusú koronavírussal.

Mi alapján lettem kiválasztva a vizsgálatba?

A vizsgálat egy reprezentatív vizsgálat, a résztvevők meghatározott jellemzők alapján, de véletlenszerűen kerültek kiválasztásra.

Ha Ön meghívást kapott és kérdése van, akkor itt kaphat felvilágosítást: +3680/ 808-200

Forrás: SOTE

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!