Magyarország nagyon jól teljesített a járványban

Szerző: MTI
Az ország járványügyi szempontból nagyon jól teljesített, az egymillió lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban – számolt be róla a Dél-pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa.

Vályi-Nagy István Vályi-Nagy István kiemelte, a centrumkórház nagy eredményeket ért el a súlyos és intenzív osztályra került koronavírus-betegek kezelésében, a világon az elsők között kezdték el a vérplazmaterápia alkalmazását és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát.

Az innovatív terápiákban húsz beteg részesült a kórházban, 12 ember kezelése jelenleg is tart, és mindösszesen egy embert veszítettek el ezen kezelések alatt – ismertette a szakember, hozzátéve, jelenleg négy ember részesül vérplazma-terápiában, egy páciens túl van a kezelésen, ő már kikerült az intenzív osztályról.

Vályi-Nagy István elmondta azt is, hogy az intézmény intenzív osztályán 18 beteget ápolnak jelenleg is, és eddig 325 igazolt koronavírus-fertőzöttet ápoltak a Szent László telephelyen, intenzíven 52-en feküdtek eddig.

Arra a kérdésre, hogy a sikeresnek bizonyuló vérplazma-terápia a vidéki kórházakban elérhető-e, a főigazgató kifejtette: ezt a kezelési módszert klinikai vizsgálatok keretében, kísérleti jelleggel végzik jelenleg. Amely kórház részt szeretne venni ebben a klinikai vizsgálatban, konzorciumi szerződést kell kötnie a Dél-pesti Centrumkórházzal, és utána biztosítják számára is a plazmakészítményeket.

A főigazgató beszélt arról is, hogy munkatársai az első időkben hatalmas nyomás alatt dolgoztak, és előfordult, hogy egy nap alatt 350 beteg fordult meg a kórház ambulanciáján. Hozzátette: mindvégig törekedtek arra, hogy a munkatársaik ne fertőződjenek meg, és – mint mondta – nagyon kevesen lettek betegek, és közülük is vannak olyanok, akik bizonyíthatóan nem a kórházban kapták el a fertőzést.

Vályi-Nagy István egyúttal köszöntet mondott munkatársainak, a gyógyítást segítő műszaki területen dolgozóknak, a kórház alapítványát vagy egyéb módon a kórházat támogatóknak. Kiemelte, az emberek akkor segítenek a legtöbbet, ha betartják a kötelező szabályokat, hiszen a járvány nem múlt el, csak intenzitása csökkent.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!