Akár életveszélyes is lehet a tejallergia

2010. 06. 12.
A tejallergia számos embet sújt. Nekik meg kell tanulniuk szigorúan kerülni minden tejterméket, illetve más élelmiszerekből elnyerni a tejben megtalálható értékes anyagokat. Akik tejcukor-érzékenyek, azok részére ma már előállítanak csökkentett tejcukortartalmú tejet, de ez sem jelent megoldást minden allergiás számára.


Szójából is készülhet tej
A tehéntej-allergia tünetei igen változatosak: egyrészt léteznek az úgynevezett korai tüneteket, melyek a tej elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek.

Ezek bizony rendkívül súlyosak és főleg csecsemőkorban akár életveszélyesek is lehetnek. Hányással, hasmenéssel, bőrkiütéssel járnak, valamint olyan gégevizenyő alakul ki, amely fulladást okozhat.

A másik változata késői tünetek néven ismert. Ez a tej elfogyasztása után sokkal később, napokkal vagy hetekkel jelentkezik. A gyermeknek gyakran fáj a hasa, nyugtalanok, fáradékonyak és rajtuk is megjelenhetnek a bőrkiütések. Úgy tudjuk eldönteni, hogy az említett tünetek valóban a tej miatt jelentkezhettek-e, hogy ha megvonjuk a kisgyerek étrendjéből a tejet, akkor a tünetek is megszünnek.

A tej vízből, tejzsírból, fehérjékből, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. A tejzsír összetétele és könnyű emészthetősége miatt nagyon értékes zsiradék főleg a kisebb gyermekek számára. A tej fehérjetartalma igen magas; ennek azért van jelentősége, mert 100 g tápanyagfehérjéből a szervezet elő tud állítani bizonyos számú testfehérjét. A tej édeskés ízét a tejcukor (laktáz) adja, ami segíti a kálcium felszívódását a belekből.

A tejcukor bomlása során hidrogéngázok keletkeznek. A tejcukorérzékenyek ezért éreznek felfúvódást, kólikát, netán hasmenésük lesz. A gázok a vérárammal eljutnak a központi idegrendszerhez, és fejfájást okoznak. A tej rendkívül gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban, mint a kálcium, a kálium, a nátrium, a magnézium, a foszfor, A-, D-, E-, K-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokban.

Szigorúan nem ehető kalács, kuglóf, kifli, és egyéb tejjel készült pékáru, kecsketej, tehéntej, tejtermékek: kefir, joghurt, tejföl, túró, sajt, puding, borjú- és marhahús. Utóbbiakat csirke, pulyka, sertéshús válthatja ki. Aki tejallergiával küzd, annak körültekintőnek kell lennie a főzésnél is.

Aki allergiás rá, de szereti a tejet, az próbálkozzon laktózmentes, illetve tejfehérjementes szójatejet, rizstejet, vagy egyéb növényi tejet inni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!