A vese nagytakarítója
2008. 06. 26.
A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a görögdinnye. Strandon, út mellett, piacon, boltokban, mindenütt beszerezhető. Nagyobb gondot okoz, hogy jó érettet válasszunk, de ez kicsit szerencse dolga is. A kopogtatós módszerrel a friss dinnyét találhatjuk meg, az állott (megütődött) dinnyének felismerhető a hangja.
Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben. Még elegendő só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne vas, cink, magnézium és a kalcium. Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Tápértéke nem túl magas, de mivel általában egyszerre nagyobb adagot fogyasztunk belőle, a szervezetünkbe jutó ásvány számottevő.
A görögdinnyének több mint kilencven százaléka víz, gyógyhatását éppen ennek köszönheti. A szervezetünkön áthaladó víz mindent eltávolít, ami nem odavaló. A görögdinnye fogyasztása alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. A máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. Legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez, fogyasszunk tehát annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk. Szinte kimossa a húgysavkövet, átmossa a szervezetet, és felüdíti.
A görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedő betegek reménykedhetnek, valamint a cukorbajosok is meggyógyulhatnak.
A vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható. Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a főétkezések között.
Cukorbajra, két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük háromnegyed órán át. Annyi vizet töltsünk hozzá, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.
A görögdinnyének több mint kilencven százaléka víz, gyógyhatását éppen ennek köszönheti. A szervezetünkön áthaladó víz mindent eltávolít, ami nem odavaló. A görögdinnye fogyasztása alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. A máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. Legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez, fogyasszunk tehát annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk. Szinte kimossa a húgysavkövet, átmossa a szervezetet, és felüdíti.
A görögdinnye magja is felhasználható gyógyítási célokra. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedő betegek reménykedhetnek, valamint a cukorbajosok is meggyógyulhatnak.
A vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható. Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a főétkezések között.
Cukorbajra, két liter vízbe tegyünk 4-5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzzük háromnegyed órán át. Annyi vizet töltsünk hozzá, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!