A tej vízből, tejzsírból, fehérjékből, ásványi anyagokból és vitaminokból áll. A tejzsír összetétele és könnyű emészthetősége miatt nagyon értékes zsiradék főleg a kisebb gyermekek számára. A tej fehérjetartalma igen magas; ennek azért van jelentősége, mert 100 g tápanyagfehérjéből a szervezet elő tud állítani bizonyos számú testfehérjét. A tej édeskés ízét a tejcukor (laktáz) adja, ami segíti a kálcium felszívódását a belekből.
A tejcukor bomlása során hidrogéngázok keletkeznek. A tejcukorérzékenyek ezért éreznek felfúvódást, kólikát, netán hasmenésük lesz. A gázok a vérárammal eljutnak a központi idegrendszerhez, és fejfájást okoznak. A tej rendkívül gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban, mint a kálcium, a kálium, a nátrium, a magnézium, a foszfor, A-, D-, E-, K-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokban.
Szigorúan nem ehető kalács, kuglóf, kifli, és egyéb tejjel készült pékáru, kecsketej, tehéntej, tejtermékek: kefir, joghurt, tejföl, túró, sajt, puding, borjú- és marhahús. Utóbbiakat csirke, pulyka, sertéshús válthatja ki. Aki tejallergiával küzd, annak körültekintőnek kell lennie a főzésnél is.
Aki allergiás rá, de szereti a tejet, az próbálkozzon laktózmentes, illetve tejfehérjementes szójatejet, rizstejet, vagy egyéb növényi tejet inni.