A cukorbetegség megelőzhető egészséges táplálkozással
2010. 08. 05.
A cukorbetegségre való hajlamot rengetegen hordozzuk magukban. Európában jelenleg 50 millió, világszerte mintegy 246 millió beteget tartanak számon, pedig a betegség könnyen megelőzhető lenne.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/08/cukor2.jpg)
Mindenekelőtt fontos, hogy tartózkodjunk a finomított cukor fogyasztásától. Ez azt is jelenti, hogy le kell mondanunk a cukros üdítők és az édességek fogyasztásáról is. Helyette együnk gyümölcsöket. Önmagában a fogyasztás nem váltja ki a cukorbetegséget. Okozóként leginkább a túlsúlyt, a kevés mozgást és a helytelen táplálkozást nevezik meg. A cukor maga nem tesz cukorbeteggé, de a túlzásba vitt fogyasztása túlsúlyhoz vezet, ami később diabéteszt okozhat.
Fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. A fehér rizst cseréljük le barnára. Minél kevésbé finomított a termék, annál alacsonyabb a glikémiás indexe, és nagyobb a rosttartalma. A gabonafélék ugyanis a felső béltraktusban többek közt mérséklik a glükózterhelésre fellépő vércukor-emelkedést.
Glikémiás index(GI): A táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükoz eljusson a sejtekhez.
Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy különböző nutriensek, más néven tápanyagok jussanak a szervezetünkbe. Ajánlott a keményítőben szegény zöldségeket, például spenótot, brokkolit, sárgarépát, zöldbabot enni. Az utóbbi például szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. Cukorbajosoknak pedig ajánlott napi háromszor zöldbabhéj-teát fogyasztani.
Törekedjünk arra is, hogy minél kevesebb zsírt fogyasszunk, a legelőnyösebb, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk. Tehát ajánlott a zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztása. A zsíros húsok fogyasztása nem javallott, annál inkább üdvös a telítetlen zsírsavakban gazdag hal heti többszöri fogyasztása.
Elsőre talán nem tetszik mindenkinek a beszabályozott táplálkozás. Valóban nehéz lemondani a nagy lakomákról, süteményekről, tortákról, de egészségünk érdekében megéri. A fent felsorolt alapanyagokból ugyanúgy lehet ízletes fogásokat készíteni, miközben megóvjuk az egészségünket.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!