Csokit enni nem csak jó, hanem egészséges is

2010. 08. 03.
Szerző: Szimpatika
A kakaó jó és egészséges, nem véletlenül fogyasztották az inkák és a maják, most tudományosan is bebizonyították a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait.
A modern világ viszont megköveteli a tudományos kutatásokat és eredményeket, a számszerű tényeket. Emiatt a kakaót és a különböző csokoládékat rengeteg vizsgálatnak vetették alá.

Felsorolni is hosszú, mennyi pozitív hatással van a szervezetre a kakaó. Tágítja a koszorúereket, csökkenti a vérnyomást, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és endorfint tartalmaz.

A csokoládékutatásból nem maradhatnak ki a nagy csokoládégyárak sem, így nemrégiben a Nestlé kutatóközpontjában végeztek el egy kísérletet. A Sunil Kochhar által vezetett kutatócsoport arra kereste a választ, hogy segíthet-e az étcsokoládé a stresszhormonok lebontásában.

A csoport 30 fiatal, egészséges felnőttet vizsgált, 11 férfit és 19 nőt. Az önkénteseket két csoportba osztották különböző tesztek alapján, az egyikbe a több stressznek kitett, a másikba a kevésbé stresszes egyének kerültek.

A kutatás alatt két hétig minden nap 40 gramm 74 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét adtak a résztvevőknek, ezalatt pedig vizsgálták a vérüket és a vizeletüket.

A magas srtesszfaktorú csoportban Dr. Kochhar szerint biológiailag jelentős változást tapasztaltak a kutatók, ugyanis a napi csokoládéfogyasztás segítette a stresszhormonjaik lebontását, a résztvevők pedig egyenesen nyugodtabbnak érezték magukat a csokoládé elfogyasztása után. „A csokoládé elfogyasztása után azonnal tapasztalható volt a változás", mondta Dr. Kochhar.

A kutatás viszont nem hozott számottevő eredményt az alacsony stresszfaktorú csoportnál. A vizsgálathoz a Nestlé Noir Intense csokoládéját használták, ám Dr. Kochhar szerint bármilyen másik, 60 % kakaótartalom feletti csokoládénak hasonló jótékony hatásai vannak. Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy az étcsokoládé fogyasztása élettanilag sokkal kedvezőbb, mint az alacsonyabb kakaótartalommal rendelkező tejcsokoládéé, vagy a kakaót egyáltalán nem tartalmazó fehér csokié. A kísérlet egyik érdekessége, hogy az önkéntesek minden nap 220 extra kalóriát fogyasztottak, a kutatók mégsem tapasztaltak mérhető vércukorszint-emelkedés a tesztalanyok egyikénél sem.



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!