Csokit enni nem csak jó, hanem egészséges is
2010. 08. 03.
A kakaó jó és egészséges, nem véletlenül fogyasztották az inkák és a maják, most tudományosan is bebizonyították a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/08/kakao3.jpg)
Felsorolni is hosszú, mennyi pozitív hatással van a szervezetre a kakaó. Tágítja a koszorúereket, csökkenti a vérnyomást, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és endorfint tartalmaz.
A csokoládékutatásból nem maradhatnak ki a nagy csokoládégyárak sem, így nemrégiben a Nestlé kutatóközpontjában végeztek el egy kísérletet. A Sunil Kochhar által vezetett kutatócsoport arra kereste a választ, hogy segíthet-e az étcsokoládé a stresszhormonok lebontásában.
A csoport 30 fiatal, egészséges felnőttet vizsgált, 11 férfit és 19 nőt. Az önkénteseket két csoportba osztották különböző tesztek alapján, az egyikbe a több stressznek kitett, a másikba a kevésbé stresszes egyének kerültek.
A kutatás alatt két hétig minden nap 40 gramm 74 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét adtak a résztvevőknek, ezalatt pedig vizsgálták a vérüket és a vizeletüket.
A magas srtesszfaktorú csoportban Dr. Kochhar szerint biológiailag jelentős változást tapasztaltak a kutatók, ugyanis a napi csokoládéfogyasztás segítette a stresszhormonjaik lebontását, a résztvevők pedig egyenesen nyugodtabbnak érezték magukat a csokoládé elfogyasztása után. „A csokoládé elfogyasztása után azonnal tapasztalható volt a változás", mondta Dr. Kochhar.
A kutatás viszont nem hozott számottevő eredményt az alacsony stresszfaktorú csoportnál. A vizsgálathoz a Nestlé Noir Intense csokoládéját használták, ám Dr. Kochhar szerint bármilyen másik, 60 % kakaótartalom feletti csokoládénak hasonló jótékony hatásai vannak. Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy az étcsokoládé fogyasztása élettanilag sokkal kedvezőbb, mint az alacsonyabb kakaótartalommal rendelkező tejcsokoládéé, vagy a kakaót egyáltalán nem tartalmazó fehér csokié. A kísérlet egyik érdekessége, hogy az önkéntesek minden nap 220 extra kalóriát fogyasztottak, a kutatók mégsem tapasztaltak mérhető vércukorszint-emelkedés a tesztalanyok egyikénél sem.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!