Férfigondok

Szerző: Szentkuty Nikolett
Előző számunkban a számtalan kérdést felvető női menopauza jellemzőiről írtunk. Hasonló panaszoktól szenvednek a férfiak is, ám ezekről a változásokról talán még kevesebb szó esik, hiszen maguk az érintettek sem szeretnek beszélni a megtapasztalt tünetekről. Ezúttal a férfiklimax jellegzetességeiről kérdeztük dr. Borsos Gizellát, a berettyóújfalui Szent Márton Patika gyógyszerészét.

dr. Borsos GizellaA férfiak elméletileg életük végéig nemzőképesek. Miért következik be mégis a klimax az ő esetükben is?

A férfiklimax kifejezést azokra a hormonális változásokra használják, amelyek az öregedés során mennek végbe a férfiak testében. Ebben az időszakban csökken a férfiszervezetben a tesztoszteron mennyisége, ami különböző fizikai és érzelmi változásokat okoz.

Általában milyen életkorban jelennek meg a változókor tünetei náluk? Milyen konkrét tünetekkel jár ez a folyamat?

A középkorú, tehát a 45-60 év közötti urak körében egyre gyakoribbak a hőhullámok, a vérnyomás-ingadozás, az alvászavar, a hirtelen hangulatváltozások, akár a depresszió és az alacsony libidó is. A férfiak hajlamosabbak legyinteni az ilyen jelenségekre, vagy ha fel is figyelnek a szokatlan tünetekre, akkor is csak a legritkább esetben fordulnak orvoshoz.

A tesztoszteron a testük energiaszintjének szabályozásában is segít, így ennek hiányában kimerültnek, gyengének érezhetik magukat. Az is tipikus panasz, hogy nehezükre esik a korábban megszokott edzési rutin teljesítése, sőt akár a szokásos napi teendőik elvégzése is. Az alacsony energiaszint növelésére azt szoktam javasolni, hogy iktassanak be például csikung gyakorlatokat – ez egy a kínai kultúrában évezredek alatt kialakult stresszoldó mozgáskultúra, a belső nyugalom megteremtésének filozófiája. Rohanó világunkban, a stresszes mindennapokban egyébként is érdemes minden korosztálynak figyelmet fordítania a rendszeres testmozgásra.

A menopauza a nőket nagyon megviseli. A férfiak könnyebben vészelik át ezt az időszakot?

Ahogy múlnak az évek, a férfiak szervezete egyre kevesebb tesztoszteront termel. Ez a hormoncsökkenés sokkal lassabban és fokozatosabban következik be, mint a nők esetében, akiknél az ösztrogénszint zuhanása rövidebb idő alatt, általában öt éven belül zajlik le. Ezért a férfiak változásának tünetei kevésbé feltűnőek, ráadásul egyénenként eltérőek lehetnek. Az viszont tagadhatatlan, hogy ez a változás a férfiakat is felforgatja testileg és lelkileg egyaránt.

Hogyan enyhíthetőek esetükben a kellemetlen testi és lelki tünetek?

Az utóbbi években az orvostudomány egyre többet foglalkozik a férfiklimaxszal, szerencsére ma már egyre több helyen van andrológiai, azaz férfigyógyászati rendelés, ahol a férfiak változókori problémáival foglalkoznak. A tünetek ugyanúgy kezelhetőek, akár a nők esetében, tehát életmódváltással vagy gyógyszerrel. Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra, de megéri elkezdeni, hiszen a szervezet meghálálja a gondoskodást. Ha időben orvosolják az apró bajokat, a komoly betegségek nagy része megelőzhető.

Aki szeretne többet megtudni ezen életszakaszról, azoknak azt javaslom, hogy válogassanak a könyvesboltokban, hiszen több kötet is megjelent, amelyek a férfiúi életközépi válsággal járó pszichés és testi zavarokról, és ezek szakértők segítségével történő feldolgozásáról szólnak. Aki pedig úgy érzi, hogy nem tud egyedül megbirkózni a jelenséggel, ne szégyelljen orvosi segítséget kérni, hogy teljes és kiegyensúlyozott életet élhessen ebben az időszakban is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!