Változókor – változatlan erő

A menopauza előbb vagy utóbb mindenkit érint élete során, ennek ellenére még mindig nem esik elég szó a kellemetlen tünetekkel járó jelenségről. Dr. Borsos Gizellát, a berettyóújfalui Szent Márton Patika gyógyszerészét szakmailag és magánemberként is foglalkoztatja a téma, így szívesen osztotta meg velünk tudását és tapasztalatait – ezúttal női vonatkozásban, következő számunkban pedig a tabutémának számító férfi klimax tüneteiről kérdezzük.

Dr. Borsos GizellaMiért következik be a női testben a menopauza?

A menopauza szó szerinti jelentése a menstruáció vége. Ez egy sajátos állapot, egy természetes folyamat a nők életében. A menopauza a petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok között ingadoznak, majd az ösztrogén hormon termelődése le is áll.

Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a szexuális életre, a csontokra. Van, aki könnyen, panaszmentesen éli át ezt az időszakot, de vannak, akik orvosi segítségre szorulnak, vagy a gyógynövények erejében bíznak.

Milyen életkorban jelennek meg a változókor tünetei, és átlagosan mennyi ideig okoznak panaszokat?

A klimax általában a nők negyvenes éveiben kezdődik, és az ötvenes éveik végéig is elhúzódhat. Ez egy természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzetet okozhat.

Milyen tünetekkel jár ez a folyamat?

Bár nem betegségről van szó, mégis kellemetlen tünetek alakulhatnak ki, de ezek szerencsére kezelhetőek. Sokféle terápia áll rendelkezésünkre, az életmódváltástól kezdve a hormonpótlásig. Az életközepi válság egyik eleme a változókor idején tapasztalt testi változás, például a menstruációs rendellenesség, a hízás, a fogyás, a bőr megereszkedése, a hajhullás, és a lelki tünetek felbukkanása: a hangulatingadozás, az alvászavar, a dühkitörés, a feledékenység, de akár a szellemi képességeink lassulását is tapasztalhatjuk. Aki ebben a korban jár, és ilyen tüneteket tapasztal, annak azt tanácsolhatjuk, hogy első lépésként keresse fel nőgyógyászát, és kérjen tájékoztatást az esetleges további teendőkkel kapcsolatban.

A menopauza nem elkerülhető, de milyen megelőző lépésekkel vagy készítményekkel enyhíthetőek a tünetek?

A klimax kellemetlen tüneteit hormonmentes terápia mellett az alábbiak szerint tehetjük elviselhetőbbé:

teljes értékű táplálkozásra való áttérés

mozgás, és sporttevékenység végzése

gondolkodásmód, szokásrendszer megváltoztatása

a hőhullámokra és alvászavarokra nagyon hatásos teákat és gyógynövénytartalmú tablettákat lehet beszerezni gyógyszertárakban, amelyek például orvosi zsályalevelet, orvosi citromfüvet, közönséges orbáncfüvet vagy a poloskavész-gyökértörzs száraz kivonatát tartalmazzák.

A menopauza alatt sokan szenvednek depressziótól, szorongástól. Életmódváltással a lelki eredetű problémákat is orvosolhatjuk?

Meggyőződésem, hogy az életmódváltás, az egészséges táplálkozásra való áttérés, a saját magunkra való odafigyelés és kényeztetés elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen és boldogan éljünk tovább. Ezt azonban nem egyszerű kivitelezni, és nem megy egyik napról a másikra. Én magam is a negyvenes éveim közepén döbbentem rá, hogy ha nem változtatok a szokásaimon, a táplálkozásomon, baj lehet. Ekkor át kellett gondolnom, hogyan tovább, mit szeretnék? Kifogásokat könnyű találni, hogy miért nem változtatunk az életvitelünkön, de tisztában kell lenni azzal, hogy ezt a problémát saját magunknak kell megoldanunk, hiszen a saját életünkről van szó. Az elmúlt tíz év alatt a tapasztalataimat összegyűjtöttem egy életmód-változtató motivációs programban. Akik hozzám fordulnak a problémáikkal, azoknak igyekszem segítséget nyújtani az életmód-változtatásban, és utat mutatni, hogyan vészelhetik át ezt az időszakot. Az élet csodálatos és megismételhetetlen, tegyünk érte, hogy minél tovább egészségesen és boldogan éljünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!