Vidd te is fák közé a családot!

2018. 03. 31.
A japánok évtizedek óta terápiás módszerként alkalmazzák az erdei fürdőzést. Jót tesz az idegrendszernek, nyugtat és feltölt.

A legtöbben szánalmasan keveset járunk erdőbe és a gyerekeinket is ritkán visszük fák közé, pedig már számtalan tudományos kutatásbizonyította ennek hasznát. A természeti környezet, magyarul a fák jó hatással vannak a gyerek koncentrációs képességére, tanulmányi eredményére, és csökkentik az agresszivitást is. Mindez részben felnőttekre is igaz, Japánban ezért évtizedek óta terápiás módszerként alkalmazzák az erdei tartózkodást – ők „forest-bathing”-nak nevezik, ami nagyjából erdőben fürdőzést jelent, de nem vízben fürdőznek, „csak” a fák közelségében.

Az erdő jót tesz az emberi szervezetnek

A japán „Shinrin-yoku” közegészségügyi programot 1982-ben indították útjára. A Shinrin-you csupán annyit jelent, hogy „időtöltés fák között”. Nem erdei futás, nem teljesítménytúra, nem sport, csak erdőben levés, azaz félre a lépésszámlálót, GPS-t és pulzusmérőt, csak legyél együtt a fákkal. Ebben nem csak a friss levegő hat ránk pozitívan: a fák például különféle olajokat termelnek a kórokozók elleni védekezés céljára. Ezek az olajok, amelyeket összefoglaló néven fintoncidoknak neveznek, pozitív hatással vannak az emberi immunrendszerre is.

A tanulmányok szerint az erdei tartózkodás csökkenti a pulzusunkat és a vérnyomásunkat, és csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét. Kutatások támasztják alá, hogy az erdő csökkenti a depresszió tüneteit és az ellenségességet. Japánban a városlakók körében „erdőző” klubok is alakultak: hiszen nem vitás, hogy a természettel való rendszeres kapcsolat javítja életminőségünket.

Az immunrendszert segíti a sok fa

Qing Li tokiói professzor kutatási területe az erdő és az emberi immunrendszer kapcsolata. Be is bizonyította, hogy van ilyen. A professzor és kutatócsoportja megmérték a résztvevők ún. NK-sejteinek aktivitását erdőlátogatás előtt és után. Az NK-sejt (sokatmondó teljes neve natural killer-sejt) az emberi fehérvérsejtek egy típusa, konkrétan a vírusok elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fehérvérsejt-fajta. Ezek a sejtek azok, akik azonnal reagálnak a vírusfertőzésre, de más szerepük is van, ők reagálnak elsőként a tumoros sejtekre is. Vagyis, ha elkapjuk az influenzátvagy ha szervezetünkben egyetlen pici sejt hirtelen tumorrá kezdene növekedni, az NK-sejtek ott teremnek és rendet tesznek.

Az erdőlátogatás pedig aktivizálja ezeket a sejteket: a kutatás szerint már egyetlen, erdőben töltött nap után mérhető a változás és ez nagyjából egy hétig kimutatható, ha pedig rendszeresen elmegyünk hétvégén az erdőbe, akkor egy-egy hétvégét követően kb. egy hónapig fennáll a hatás.

Forrás: Dívány

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!