Karácsony a picivel- Hogyan készüljünk az ünnepekre, ha baba is van a háznál?
A legfontosabb, hogy a baba érkezését követő első években kialakítsuk közös családi hagyományainkat, és az ünnepvárás időszaka a pici számára ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Neki még az élmények, és nem a külsőségek a meghatározók: a kis karácsonyfa is éppen olyan varázslatos, mint a plafont verdeső fenyő, és készüljünk fel rá, hogy a sok drága ajándék közül a kartondoboz lesz a legérdekesebb játék. Viszont nyitogassuk ki vele minden nap saját készítésű adventi naptárunk ablakait, barkácsoljunk-hajtogassunk együtt díszeket, a nagyobbak pedig már a konyhai sürgés-forgásba is besegíthetnek.
Hogy elkerüljük a kicsi napirendjének felborítását, és a rokonlátogatással járó nyűgösködést, próbáljuk meg otthon, megszokott környezetében tölteni az első szentestéket. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végighúzni az ujját az ablaktáblákon. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik, nagynénik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok átvállalásával.
Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet csecsemő- és gyermek-gasztroenterológusa szerint a menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal. „Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. 8-9 hónapos babák már eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból – lehetőleg olaj helyett asütőben sült verziójukból. A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket.”
A szakember 12 hónap alatt nem javasolja az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejgli, csokik, szaloncukrok és mézes ételek fogyasztását. „A töltött káposztából is csak egy éves kor fölött kapjon, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. Hagyományos szilveszteri étkeket – lencsefőzeléket, virslit – is csak a nagyobbaknak adjunk! A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést” – figyelmeztet a szakember.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!