Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalomhoz idén is sokan csatlakoztak

Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalmon keresztül 37 180 rászoruló gyermek kapott illatos adományt. Nyolc kamionnyi sampon, tusfürdő, mosószer érkezett hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodákba, gyerekházakba, tanodákba, gyermek- és anyaotthonokba szerte az országban.

Két év alatt, a világjárvány időszakában az ország legszegényebb településeit megcélozva, közel 150 ezer darab tusfürdőt, sampont, szappant, fogkrémet, fertőtlenítő folyékony szappant, valamint mosószert juttatott el egy magyar multinacionális cég szépségápolási termékekkel foglalkozó üzletága az Örökbe fogadok egy ovit mozgalmon keresztül rászoruló gyermekeknek. A 2020 tavaszán induló adománysorozat Nagykállón kezdődött és 2021 novemberében egy csepeli óvodában zárult. Az adománycsomagok edukációs kisfüzeteket is tartalmaztak, ezzel is segítve, hogy a kicsik megismerjék a megfelelő tisztálkodás lépéseit, fontosságát.

Egy évvel ezelőtt stábunk is forgatott a kampányról, kisfilmünkben Barát Hella, a mozgalom alapítója mesélt a kezdetekről:

Az elmúlt két évben az ország nyolc pontjára érkezett kamion: Nagykállóra, Miskolcra, Szigetvárra, Gyöngyösre, Gádorosra, Alattyánra, Hajdúhadházra és Budapestre. Az Örökbe fogadok Egyesület anyagi ráfordítás nélkül bonyolította le a kiosztás, a mozgalomban regisztrált intézmények dolgozóival páratlan összefogásban. A multinacionális cég vállalta, hogy az ország adott pontjaira kiszállítja a több kamionnyi felajánlását, az egyesület pedig a gyerekeket nevelő intézményekkel szoros együttműködésben megszervezte a kiosztást. Egy-egy hétig az intézmények teljes személyzete – a dadustól kezdve a konyhás néniig – számolt, szortírozott és pakolta a raklapokon érkező ajándékokat. Így történt meg az is, hogy az egyik óvoda vezetője a szomszéd kertészettől kért kölcsön targoncát a raklapok pakoláshoz.

Az elosztó óvodához közeli több száz intézmény maga szervezte meg a gyermeklétszám alapján kiszámolt adománycsomagok elszállítását. A szomszédos falvak ovijai összefogtak a költséghatékony szállítás miatt, de volt olyan is, hogy a falu „tésztás szállítója” ugrott be 30 kartondoboznyi tusfürdőért és samponért a mélyszegénységben élő gyerekeket nevelő ovit segítve. Több óvodának pedig az őket örökbefogadó magánszemély szervezte meg az adományok átszállítását az intézménybe. De olyan is volt, ahol maga a polgármester ült autóba és hozta el az ovisoknak az ajándékot, mert talán nem is volt még ilyen nagy esemény a falu életében. A legtöbb mélyszegénységben élő gyermeknek ugyanis a szülei még a tisztasági csomagot sem tudják beszerezni, de az adományok segítségével most hónapokra elegendő folyékony szappan áll rendelkezésükre. A karantén időszakában a gyerekek otthonába is elvitték a higiéniai szereket az óvó nénik. Sok tusfürdő és sampon pedig az ovis karácsonyfa alá került, főleg azért, mert több kisgyermek csak az oviban ülhet a fa köré, mert otthon nincs.

A civil kezdeményezésként indult Örökbe fogadok egy ovit mozgalomhoz az ötezer magánszemély mellett már több száz kis- és nagyvállalkozás csatlakozott örökbefogadóként, vagy több intézményt segítő felajánlóként. Összesen már 43 ezer gyermeket tudnak így támogatni.

A mozgalom rendszerében már több mint 800 intézmény szerepel, amelyek mind halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel állnak kapcsolatban. Az egyesület közvetlen kapcsolatot hoz létre a támogató és a támogatott között, így minden adakozó pontosan tudhatja, név szerint is ismerheti azokat a gyerekeket, akiket a figyelmével fogad örökbe akár most karácsonykor.

További információ: https://orokbefogadokegyovit.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!