Mit kell tudnunk az elektronikus receptről?

2017. 06. 22.
Szerző: Szimpatika
Idén november elsejétől már minden gyógyszertárban kötelező lesz a e-recept használata. Ebből az orvosok tudni fogják, hogy a betegek kiváltották-e a gyógyszerüket, de az is könnyen kiderülhet, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a gyógyszert.
Az ágyhoz kötött betegek családtagjai az új rendszerben egy igazolással válthatják ki a szükséges orvosságot.
E-recept esetén a gyógyszerbeszerzés időtartamára, de legfeljebb 2 munkanapra a vény „foglalt” státuszba tehető. Ez idő alatt más gyógyszertár a felírt gyógyszert ugyanerre a vényre nem adhatja ki.

A felírt receptekről, beutalókról, kórtörténetről és a kapcsolódó leletekről a betegek is tájékozódhatnak az erre a célra létrehozott lakossági portálon, amelynek eléréséhez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes taj-számra van szükség.

Az új rendszer másik előnye, hogy ha a beteg elveszítené a papíralapú igazolást, akkor is hozzájuthat a gyógyszerhez, hiszen a rendszerben pontosan szerepel, hogy az orvos mit és mikor írt fel neki. Ehhez azonban személyesen kell igazolnia magát, például személyi igazolvánnyal és tajszámmal.
Az e-receptet kizárólag az orvos írhatja az elektronikus térbe.

Munkaadók, munkáltatók, egészségbiztosítók továbbra is csak az eddigiek szerint (kezelőorvosként) férhetnek hozzá egészségügyi adatainkhoz, az elektronikus rendszerből nem kérhetnek le tetszés szerinti betegre vonatkozó adatot.



Nem csak az ellátási események és a felírt receptek jelennek meg a rendszerben, hanem egy e-profil is, amit főként a háziorvos állít elő olyan egészségügyi alapinformációkból, mint a vércsoport vagy az allergiák, krónikus betegségek leírása. Az e-profil adatok megismerhetőségét, a "Térbe" való betöltését korlátozhatjuk. Tiltható is a teljes profil.

Állampolgárként kérhetünk e-mailben értesítést a rendszertől az elkészülő vizsgálati eredményeinkről, illetve a rendszerben az ellátás során keletkező dokumentumokról. Megtekinthetjük a receptjeinket, vizsgálati dokumentumainkat, beutalóinkat, valamint az adatkezelésünk kapcsán keletkezett hozzáférési információkat is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!