Filmsorozat gyógynövényeinkről

Forrás: Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetemen folytatódott annak a DE és a Nagyváradi Egyetem együttműködésében készülő filmsorozatnak a forgatása, amely Hajdú-Bihar megye és Nagyvárad környékének gyógynövényeit, azok gyógyszerészeti hasznosítását mutatja be.

A Nagyváradi Egyetem Orvos- és Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Média Mecenatúra pályázat jóvoltából kapott lehetőséget a gyógynövényekkel elért kiemelkedő eredmények bemutatására. Az intézmény fő kutatópartnere a tudományterületen a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) Gyógyszertechnológiai Tanszéke.

A tízrészes, 6-10 perces epizódokból álló ismertterjesztő filmsorozat jóvoltából összesen tízféle gyógyászati szempontból fontos gyógynövényt, illetve az azokból előállított hatóanyagokat lehet majd megismerni. Sorra kerül többek között a mezei zsurló, az illatos ibolya, a fehér akác, valamint a körömvirág. Bemutatják a gyógynövények feldolgozási folyamatát, és azokat a kutatásokat melyeket a Debreceni Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen végeztek a növényekkel. Emellett a két intézményről is szó esik majd.

– A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyik fontos kutatási területe a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerformák vizsgálata, formulálása, vagyis tablettává, kapszulává alakítása. Ebben a témában számos PhD-disszertációt és tudományos cikket jelentettek meg a kar munkatársai. A Gyógyszertechnológia Tanszéken a közelmúltban például két növényi hatóanyagból a demencia, illetve az irritábilis bélszindróma kezelését segítő étrend-kiegészítőként használható készítményeket állítottak elő, melyeket bejelentettek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézetnek – ismertette Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékánhelyettese.



A filmsorozat első felvételei május közepén Nagyváradon készültek, ahol egyebek mellett a Római Katolikus Püspöki Palota kertjében, a belvárosában és a helyi egyetemen jártak a filmesek. A forgatás a Debreceni Egyetemen folytatódott, ahol az Elméleti Tömbben, a Gyógyszerésztudományi Kar kísérleti laborjaiban járt a stáb.

– Az ismertebb gyógynövények hatóanyagait általában már meghatározták. Ugyanakkor egy ismert növényi hatóanyag formulálása során is kialakíthatunk olyan gyógyszerformát, amit eddig nem alkalmaztak, esetleg olyan terápiás indikációt, azaz ajánlást célozhatunk meg, melyet eddig nem használtak ki kellőképpen. Arra is lehetőség van, hogy a korábban alkalmazott gyógyszerformát modern segédanyagokkal újratervezzük, és ezáltal növeljük a hatóanyag biohasznosulását – fejtette ki a kutatások részleteit a DE GYTK dékánhelyettese.

Hangsúlyozta: a természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó készítmények számos előnnyel rendelkeznek a szintetikusokkal szemben, nem utolsó sorban a betegek sokszor jobban bíznak az ilyen készítményekben.

– Ugyanakkor a növényi hatóanyagot tartalmazó készítményeket is körültekintően kell alkalmazni – hívta fel a figyelmet Bácskay Ildikó. A jövő tavaszra elkészülő ismertterjesztő filmsorozat a tervek szerint mindkét egyetem weboldalán, illetve a legismertebb videómegosztó és közösségi portálokon lesz majd megtekinthető.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!