Világraszóló felfedezés a magyar orvosoktól

2015. 08. 01.
Szerző: Szimpatika
Az ELTE biokémiai tanszékének kutatói a világon elsőként juttattak gyógyszert úgy egy élő állatba, hogy az egyetlen sejtben vagy a sejt egy meghatározott részében fejtette ki a hatását.
A molekuláris tetoválás egy új eljárás, amellyel úgynevezett fotoaktiválható gyógyszereket és hatóanyag-molekulákat egy ember vagy egy állat bizonyos részeibe, sejtjébe, sejtrészletébe betetoválunk, és csak ott fejti ki hatását a szervezeten belül - mondta el Málnási-Csizmadia András, a tanszék kutatóprofesszora a hirado.hu-nak.

MTI-fotó: Szigetváry Zsolt
A tetoválás segítségével a célterületre lokalizálják a gyógyszert, ezzel kiküszöbölik, hogy a teljes szervezetben mellékhatás vagy egyéb reakció lépjen fel. A kutatók egyelőre halembriókon tesztelik a módszert, és egy speciális kísérlettel, a halak menekülési reflexére hatva demonstrálják a hatékonyságát. Ha a kísérlet sikerül, akkor tehát a halak mindig ugyanabba az irányba fognak menekülni.

A molekuláris tetoválást egy különleges, lézertechnikájú kétfoton- mikroszkóppal végzik, amely szintén magyar fejlesztés. A gép segítségével korábban elképzelhetetlen precizitással dolgozhatnak a kutatók, a hatóanyagot speciális lézerfénnyel tetoválják a kívánt helyen és alakzatban. Az fényre aktiválódik, és a speciális eljárás következtében a halak csak a baloldali irányba mozognak.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy ez a módszer terápiás alkalmazásokban is működjék, és akár a rák gyógyításában is alkalmazható legyen. Ez azt jelentené például, hogy a tumor területére koncentrálva fejtené ki a gyógyszer a hatását, megkímélve a pácienst minden egyéb, a betegség alatt a szervezetben jelentkező mellékhatástól, ami óriási eredmény lenne.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!