Súlyos betegség lehet a fejfájás hátterében?

2015. 06. 12.
Szerző: Szimpatika
A fejfájásnak számtalan kiváltó tényezője van és sokszor komoly betegség húzódik meg a háttérben. Szerencsére ma már korszerű diagnosztikai eszközökkel könnyen kideríthető, hogy mi okozza a panaszokat.

A fejfájás az egyik leggyakrabban előforduló panasz; alig van olyan ember, akit ne érintene. Becslések szerint hazánkban körülbelül egymillióan szenvednek migréntől, és ennél is többen vannak, akiket a visszatérő fejfájás egyéb formái kínoznak. Noha a fejfájás sokak számára nagy megterhelést jelent, a betegek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz.

Ugyan a fejfájás lehet súlyos betegség hírnöke is, az esetek többségében a részletes kivizsgálás nem mutat szervi eltérést. Ilyenkor is kideríthető azonban a fejfájás oka, meg lehet kezdeni a gyógykezelést. A közhiedelemmel ellentétben, a legtöbb fejfájás kezelhető.

A fejfájások típusai

Migrén: rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában féloldali fejfájás. Erőteljes melléktünetekkel járhat (fény- és hangérzékenység), olykor az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, egyes esetekben akár napokig tartó munkaképtelenséget okozva.

Végleges megoldást jelentő kezelése nincs ugyan, de egyes gyógyszerekkel hatékonyan csökkenthető a fejfájások intenzitása és gyakorisága. A megfelelő készítmények alkalmazása és bizonyos életmódbeli változtatás nagyban javíthatja az életminőséget.

A tenziós fejfájás: a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír. Általában enyhe vagy közepesen súlyos fájdalommal jár, jellemző helye nincs. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, sok esetben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá. A migrénes betegek nagy részének tenziós típusú fejfájása is van.

A cluster fejfájás: a fejfájások egyik legfájdalmasabb formája. A betegségre jellemzően a ciklikusan jelentkező fájdalom a legáltalánosabb. A gyakori fejfájásos rohamok (clusterek) sokszor heteken keresztül kínozzák a beteget, végül ezt felválthatja egy viszonylag fájdalommentes ciklus.

Ez a típusú fejfájás minden előjel nélkül nagyon gyorsan lecsap, perceken belül kialakul a fájdalom. Jellegzetes, hogy a fejfájás a fej valamelyik oldalán alakul ki, ott könnyezést, orrfolyást, izzadást okozva. A betegek a fájdalmat éles, átható, égő fájdalomként írják le, olyan mintha egy forró pálcát szúrnának a szembe, vagy a szem kinyomódna a szemgödörből.

Fel kell tárni az okokat

A fejfájás bizonyos formái mögött kezelést igénylő szervi elváltozás, pl. agyvérzésre hajlamosító érzsák, érgomolyag vagy akár daganatos betegség is meghúzódhat. Az idejében alkalmazott megfelelő kezeléssel ezek az elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók.

A kezelés alapja a pontos diagnózis, amit az agy és az agyi erek MR-vizsgálata nyújthat.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!