Kínai akcentusa lett egy nőnek súlyos migrénrohama után

2014. 04. 29.
Szerző: Szimpatika
Egy brit nő súlyos migrénrohamát követően kínai akcentussal kezdett beszélni. Sarah Colwill úgy véli, idegenakcentus-szindrómában (Foreign Accent Syndrome – FAS) szenved, amitől jellegzetes nyugat-angol dialektusát kínai akcentus váltotta fel, annak ellenére, hogy soha életében nem járt az ázsiai országban.

„18 hónapos koromban költöztünk Plymouth-ba, ezért mindig úgy beszéltem, mint a helybeliek. Az egyik roham után azonban kijöttek a mentők, és azt mondták, hogy úgy beszélek, mint egy kínai – meséli. – A kórházból felhívtam telefonon a mostohalányomat, de ő nem ismert meg. Azt mondta, hogy úgy beszélek, mint egy kínai. Azóta többször is előfordult, hogy a barátaim lecsapták a kagylót, amikor hívtam őket, mert azt hitték, telefonbetyár zaklatja őket. Az első néhány hétben még elég viccesnek tűnt ez a kínai akcentus, de ha belegondolok, hogy megmarad, eléggé lehangolttá válok. Most már elkezdett zavarni a saját hangom. Nem is az én hangom.”

A FAS-betegséget a világ minden részén dokumentálták; általában agyi érkatasztrófát vagy valamilyen traumás agysérülést követően alakul ki. Elsőként a 20. század elején figyelték meg, és napjainkban csupán néhány tucat beteg lehet világszerte.


Forrás: https://www.betegszoba.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!