A rákos megbetegedések kezelésében nagy előrelépést jelenthet az immunterápiás lehetőségek felismerése, megismerése. Vannak már úgynevezett checkpoint inhibitorok (ellenőrzőpont-gátlók) is, amelyek azokat a molekulákat célozzák, amelyek az immunválaszt fékezik. Ezek blokkolásával elérhető, hogy a szervezet saját rákellenes immunválasza erősebb lehessen.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen ilyen hatóanyagokkal végeztek klinikai teszteket, és megállapították, hogy azok valóban hatékonyak – írja a The Independent. Az idézett vizsgálatba bevont 260 tüdőrákos beteg 3,2 hónappal tovább élt azoknál, akik csak hagyományos kemoterápiában részesültek. A húsz éve pályán lévő Julie Brahmer, a kutatás vezetője az eredményekről elmondta, hogy azok mérföldkőnek számítanak a rák kezelésében.

Egy másik kutatásban 945 olyan páciens vett részt, aki áttétes melanomában szenvedett. Esetükben két immunterápiás készítményt együtt alkalmaztak, jobb eredménnyel, mintha azokat csak egymagukban használták volna: túlélésük 11,5 hónapra nőtt, míg korábban, a használt szer típusától függően csak 6,9 és 2,9 hónapos volt. Utóbbiból kiindulva Jedd Wolhock, a vizsgálatot végző Memorial Sloan-Kettering Cancer Center professzora leszögezte, hogy a kombinált immunterápia jobb eredményeket hozhat a melanomás betegek gyógyításában. Kiemelte, hogy ugyan a pontos túlélési adatok még nem állnak rendelkezésre, de öt évvel ezelőtt a hasonló betegek jobb esetben sem élték meg a diagnózis utáni hetedik hónapot.

Forrás: MNO/MR