Daganatkezelés - másképp

2017. 10. 24.
|
Az Oncompass Medicine sokrétű tevékenységet folytat annak érdekében, hogy minél több területen segítse a daganatos betegséggel küzdőket. Onkológiai információs központot működtetnek, laboratóriumi vizsgálataik segítségével pedig személyre szabott kezelési terveket dolgoznak ki a hozzájuk forduló betegnek. Munkájukról és céljaikról az Oncompass Medicine fejlesztési-klinikai igazgatóját kérdeztük.

 Dr. Mathiasz DóraA globális onkológiai információs központ üzemeltetésén kívül mivel foglalkozik még az intézmény?

Ez a vállalkozás egy nagyon értékes és jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium és az informatikai szolgáltatás elegye. Kollégáink a daganatszövetből végzett molekuláris genetikai és patológiai vizsgálatokat elemzik, majd a klinikusok számára is érthetővé teszik. Ezt követően ezeket az adatokat egy komoly bioinformatikai rendszerben tárolják el.

Az Oncompass Medicine egy nemzetközileg is elismert intézmény. Miben új és más a tevékenységük, amivel kivívták a szakma elismerését?

Magyarországon ez az első olyan komplex szolgáltatás, ahol nemcsak egy laboratóriumi vizsgálati eredményt kap meg a klinikus, a beteg és a hozzátartozók, hanem egyúttal egy szakmai útmutatást is, hogy az adott daganat genetikai elváltozása vajon milyen típusú célzott- illetve immunterápiára reagál a legkedvezőbben – vagy esetleg hatásosabb-e a hagyományos kezelés. Olyan teljeskörű elemzésről van szó, ami a kezelőorvos számára plusz információkkal szolgál. Ezen kívül a bioinformatikai rendszernek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy kapcsolatot teremtsen más országban praktizáló, de hasonló esetekkel foglalkozó orvosokkal, és megismerje a nemzetközi gyakorlatot, tapasztalatot cseréljen a külföldi kollégákkal.

A gyakorlatban hogyan épül fel a beteg kezelése, egyáltalán hogyan juthat el Önökhöz?

Betegeink nagy része a sajtóból vagy a betegtársaktól értesül az intézményünkről, esetleg a honlapokon böngészve talál ránk, másik részüket pedig az onkológus küldi hozzánk. Miután eljönnek a laboratóriumi rendelésre, hozzánk különböző szakemberekkel, orvosokkal, biológusokkal, genetikusokkal konzultálhatnak, a vizsgálatokat pedig a korábban már kivett daganatszövet-mintából végzi el a laboratórium. Ez a minta származhat közvetlenül a tumorszövetből, de a vérből, testnedvekből is analizálhatóak a keringő daganatsejtek. Bármilyen módon is jut el hozzánk a páciens, mindenképpen a kezelő onkológussal állítjuk fel a kezelési tervet. Az eredményeket az orvosok a mi szakembereinkkel együtt értelmezik, és a beteggel egyetértésben határozzák meg a következő kezelési lépéseket.

A legtöbb embernek elsőként a kemoterápia jut eszébe kezelésként. Milyen más módszerek állnak rendelkezésünkre jelenleg?

A daganatkezelés egyik fontos lépése, hogy a daganatos betegség diagnózisának felállítása után, a különböző képalkotó eszközök segítségével pontosan meghatározzák a tumor elhelyezkedését, kiterjedését. Az első feladat a daganatos sejtek súlyának és mennyiségének csökkentése. Ideális esetben sikerül műtéti úton eltávolítani a tumor, de ez csak az ún. szolid daganatok esetében lehetséges - egy haematológiai ráktípusnál a daganatsejtek a vérben vagy a nyirokszövetekben szétszóródva helyezkednek el, itt értelemszerűen így ilyen értelemben nincs mód az operációra. A szolid daganatoknál nagyon fontos a tumor méretének csökkentése műtéttel és sugárkezeléssel, és sokszor már ilyenkor megkezdik a kemoterápiát, melynek szintén az a célja, hogy a daganatszövetet csökkentsék. A genetikai vizsgálat ezt azzal tudja kiegészíteni, hogy miután a feltárták a konkrét génhibát, lehetőség nyílik egy célzott terápiás kezelésre. A kifejlesztett gyógyszerek már kifejezetten ezeket a génhibákat orvosolják, tehát egy plusz terápiás vonal illeszkedik be a beteg kezelésének folyamatába. Sok beteg azért jön el hozzánk, hogy elkerülhesse a kemoterápiát, de ez sokszor nem lehetséges, hiszen a kemoterápia egy nagyon értékes lépése a daganatkezelésnek. Úgy kell felfogni, hogy a modern kezelések beiktatása többletlehetőséget jelent. Bizonyos esetekben kiválthatja a kemoterápiát, de a legtöbb esetben fontos megtartani ennek a helyét és szerepét.

Honnan erednek a rák kialakulásáért felelős génhibák? Velünk születnek, vagy életünk során bármikor létrejöhetnek?

Ma már a tudomány nem vitatja, hogy a daganatos betegségek oka genetikai hibában keresendő. A szakemberek ezeknek körülbelül húsz százalékát tartják számon örökletesként, tehát a családban halmozottan előforduló, genetikai alapú daganatos megbetegedésnek. Ilyenkor nagyon fontos a még egészséges, de betegséget hordozó rokonok diagnosztizálása, hiszen a prevenció szempontjából nagyon fontos a szűrés. Viszont a génhibák nagy része az úgynevezett élet során kialakuló típusba tartozik, és természetesen nagyon fontos a környezeti tényezők szerepe is.

A már ismert rákot okozó tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás) kiiktatása mellett mi az, amivel megelőzhetjük a daganatok kialakulását?

A tudomány folyamatosan erre a kérdésre keresi a választ. Bizonyos katasztrófák felhívták a figyelmet a háttérsugárzásra, a vegyszeres talajszennyezések, mérgezések pedig arra, hogy az élelmiszereket elfogyasztva sokáig a táplálékláncban maradó nehézfémeknek vagy sugárzó izotópoknak daganatfejlődést elősegítő szerepe van. Természetesen az egészséges életmód, a megfelelő testsúly tartása, a sportolás csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. Azt szoktuk mondani, hogy sokan futnak a rák ellen, és ez nemcsak egy utópisztikus feltételezés, mert ezek a tevékenységek kémiai, jelátviteli pályákon keresztül segítik az immunrendszer karbantartását. Az is vitathatatlan, hogy a szervezet legnagyobb fegyvere a rákkal szemben az egészséges immunrendszer. A testünkben minden mindennel összefügg, az immunrendszer épsége, ennek helyreállítása az új modern rákkezelés egyik fő fontos célpontja.


 

Mit tehet egy olyan személy, akinek a családjában három generációra visszamenőleg mindenkinél kialakult valamilyen ráktípus?

Mi daganatgenetikával foglalkozunk, de ez már egy másik szakterület, a genetikai tanácsadás, ahol a családtagok, akiknél még esetleg ki sem fejlődött a daganat, szűrővizsgálaton vesznek részt – erre természetesen az onkológiai központokban van lehetőség. Az egész világ felkapta a fejét, amikor Angelina Jolie a családban halmozottan előforduló daganatos betegségek miatt bizonyos nőgyógyászati beavatkozásokat végeztetett el. Közegészségügyi szempontból örvendetes, hogy ennek nagy publicitást is adott a sajtóban, és sok nő figyelmét felhívta a genetikai szűrés és prevenció lehetőségére. Az ún. genetikailag terhelt családokban megfelelő életvezetéssel és szűréssel az esetleg kialakuló daganatos betegségeket nagyon korai stádiumban ki lehet szűrni. Fontos leszögezni, hogy a daganatos betegségek nagy számban gyógyíthatóak, de ez csak akkor igaz, ha korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget.

Júniusi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 355 Ft

39,3 Ft/db
Most megújult csomagolásban!Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 770 Ft

110,6 Ft/db
Fájdalomcsillapító, lázcsillapító, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, így akár 10 perc alatt elkezdi csillapítani fájdalmát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 090 Ft

16,7 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 420 Ft

59,2 Ft/db
Antibakteriális, gomba- és vírusellenes hatású készítmény. Fájdalomcsillapító hatása már a bevételétől számított 5 perc elteltével kialakul
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 320 Ft

660 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpesz fertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol-tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 645 Ft

164,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő gél, az első fogak kibújásakor jelentkező tünetek helyi kezelésére alkalmas készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dermazin® 10 mg/g krém

50 g

1 335 Ft

26,7 Ft/g
Égési sebek és egyéb bőrsérülések (horzsolások, kisebb sérülések, vágások) fertőzéseinek megelőzésére és kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

SupraDerm 10 mg/g gél

20 g

1 185 Ft

59,3 Ft/g
Napfény okozta bőrgyulladás, elsőfokú égések, rovarcsípések, csalánkiütés, viszkető ekcéma és bárányhimlő helyi kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 745 Ft

174,5 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást, segíti a váladék kiürülését, így megkönnyíti az orrlégzést. Hatása 2 percen belül kialakul és kb. 12 órán keresztül fennáll. Az érzékeny nyálkahártya is jól tűri
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

yes.pharma Pajzsmirigy+Slim kapszula

60 db

2 830 Ft

47,2 Ft/db
Organikus szelén tartalma hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez, míg a guarana kivonat a zsíranyagcseréhez
Étrend-kiegészítő készítmény**

Accu-Chek® Active tesztcsík

50 db

2 685 Ft

53,7 Ft/db
Vércukor meghatározására szolgál a megbízható Accu-Chek Active készülékkel, alkalmas betegek önmonitorozására. Rendszeres vércukorméréssel megelőzhetők a diabétesz súlyos szövődményei
Gyógyászati segédeszköz*

Magnosolv® granulátum

30 db

1 895 Ft

63,2 Ft/db
365 mg magnézium/tasak. Már egy tasak fedezi a napi magnéziumszükséglet közel 100%-át******http://www.ogyei.gov.hu/nrv_es_ul_ertekek/
Mylan EPD Kft.,
1138 Budapest, Váci út 150.
Tel: +36 1 465-2100
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 895 Ft

96,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 560 Ft

29,7 Ft/db
Hosszan tartó C-vitamin, amely 98,6%-ban hasznosul
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 830 Ft

1463,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 180 Ft

31,8 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 755 Ft

117 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte +D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmának és egyedi összetételének köszönhetően javasoljuk ízületi megbetegedések vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el