Daganatkezelés - másképp

Az Oncompass Medicine sokrétű tevékenységet folytat annak érdekében, hogy minél több területen segítse a daganatos betegséggel küzdőket. Onkológiai információs központot működtetnek, laboratóriumi vizsgálataik segítségével pedig személyre szabott kezelési terveket dolgoznak ki a hozzájuk forduló betegnek. Munkájukról és céljaikról az Oncompass Medicine fejlesztési-klinikai igazgatóját kérdeztük.

 Dr. Mathiasz DóraA globális onkológiai információs központ üzemeltetésén kívül mivel foglalkozik még az intézmény?

Ez a vállalkozás egy nagyon értékes és jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium és az informatikai szolgáltatás elegye. Kollégáink a daganatszövetből végzett molekuláris genetikai és patológiai vizsgálatokat elemzik, majd a klinikusok számára is érthetővé teszik. Ezt követően ezeket az adatokat egy komoly bioinformatikai rendszerben tárolják el.

Az Oncompass Medicine egy nemzetközileg is elismert intézmény. Miben új és más a tevékenységük, amivel kivívták a szakma elismerését?

Magyarországon ez az első olyan komplex szolgáltatás, ahol nemcsak egy laboratóriumi vizsgálati eredményt kap meg a klinikus, a beteg és a hozzátartozók, hanem egyúttal egy szakmai útmutatást is, hogy az adott daganat genetikai elváltozása vajon milyen típusú célzott- illetve immunterápiára reagál a legkedvezőbben – vagy esetleg hatásosabb-e a hagyományos kezelés. Olyan teljeskörű elemzésről van szó, ami a kezelőorvos számára plusz információkkal szolgál. Ezen kívül a bioinformatikai rendszernek köszönhetően arra is lehetőség van, hogy kapcsolatot teremtsen más országban praktizáló, de hasonló esetekkel foglalkozó orvosokkal, és megismerje a nemzetközi gyakorlatot, tapasztalatot cseréljen a külföldi kollégákkal.

A gyakorlatban hogyan épül fel a beteg kezelése, egyáltalán hogyan juthat el Önökhöz?

Betegeink nagy része a sajtóból vagy a betegtársaktól értesül az intézményünkről, esetleg a honlapokon böngészve talál ránk, másik részüket pedig az onkológus küldi hozzánk. Miután eljönnek a laboratóriumi rendelésre, hozzánk különböző szakemberekkel, orvosokkal, biológusokkal, genetikusokkal konzultálhatnak, a vizsgálatokat pedig a korábban már kivett daganatszövet-mintából végzi el a laboratórium. Ez a minta származhat közvetlenül a tumorszövetből, de a vérből, testnedvekből is analizálhatóak a keringő daganatsejtek. Bármilyen módon is jut el hozzánk a páciens, mindenképpen a kezelő onkológussal állítjuk fel a kezelési tervet. Az eredményeket az orvosok a mi szakembereinkkel együtt értelmezik, és a beteggel egyetértésben határozzák meg a következő kezelési lépéseket.

A legtöbb embernek elsőként a kemoterápia jut eszébe kezelésként. Milyen más módszerek állnak rendelkezésünkre jelenleg?

A daganatkezelés egyik fontos lépése, hogy a daganatos betegség diagnózisának felállítása után, a különböző képalkotó eszközök segítségével pontosan meghatározzák a tumor elhelyezkedését, kiterjedését. Az első feladat a daganatos sejtek súlyának és mennyiségének csökkentése. Ideális esetben sikerül műtéti úton eltávolítani a tumor, de ez csak az ún. szolid daganatok esetében lehetséges - egy haematológiai ráktípusnál a daganatsejtek a vérben vagy a nyirokszövetekben szétszóródva helyezkednek el, itt értelemszerűen így ilyen értelemben nincs mód az operációra. A szolid daganatoknál nagyon fontos a tumor méretének csökkentése műtéttel és sugárkezeléssel, és sokszor már ilyenkor megkezdik a kemoterápiát, melynek szintén az a célja, hogy a daganatszövetet csökkentsék. A genetikai vizsgálat ezt azzal tudja kiegészíteni, hogy miután a feltárták a konkrét génhibát, lehetőség nyílik egy célzott terápiás kezelésre. A kifejlesztett gyógyszerek már kifejezetten ezeket a génhibákat orvosolják, tehát egy plusz terápiás vonal illeszkedik be a beteg kezelésének folyamatába. Sok beteg azért jön el hozzánk, hogy elkerülhesse a kemoterápiát, de ez sokszor nem lehetséges, hiszen a kemoterápia egy nagyon értékes lépése a daganatkezelésnek. Úgy kell felfogni, hogy a modern kezelések beiktatása többletlehetőséget jelent. Bizonyos esetekben kiválthatja a kemoterápiát, de a legtöbb esetben fontos megtartani ennek a helyét és szerepét.

Honnan erednek a rák kialakulásáért felelős génhibák? Velünk születnek, vagy életünk során bármikor létrejöhetnek?

Ma már a tudomány nem vitatja, hogy a daganatos betegségek oka genetikai hibában keresendő. A szakemberek ezeknek körülbelül húsz százalékát tartják számon örökletesként, tehát a családban halmozottan előforduló, genetikai alapú daganatos megbetegedésnek. Ilyenkor nagyon fontos a még egészséges, de betegséget hordozó rokonok diagnosztizálása, hiszen a prevenció szempontjából nagyon fontos a szűrés. Viszont a génhibák nagy része az úgynevezett élet során kialakuló típusba tartozik, és természetesen nagyon fontos a környezeti tényezők szerepe is.

A már ismert rákot okozó tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás) kiiktatása mellett mi az, amivel megelőzhetjük a daganatok kialakulását?

A tudomány folyamatosan erre a kérdésre keresi a választ. Bizonyos katasztrófák felhívták a figyelmet a háttérsugárzásra, a vegyszeres talajszennyezések, mérgezések pedig arra, hogy az élelmiszereket elfogyasztva sokáig a táplálékláncban maradó nehézfémeknek vagy sugárzó izotópoknak daganatfejlődést elősegítő szerepe van. Természetesen az egészséges életmód, a megfelelő testsúly tartása, a sportolás csökkenti a daganat kialakulásának esélyét. Azt szoktuk mondani, hogy sokan futnak a rák ellen, és ez nemcsak egy utópisztikus feltételezés, mert ezek a tevékenységek kémiai, jelátviteli pályákon keresztül segítik az immunrendszer karbantartását. Az is vitathatatlan, hogy a szervezet legnagyobb fegyvere a rákkal szemben az egészséges immunrendszer. A testünkben minden mindennel összefügg, az immunrendszer épsége, ennek helyreállítása az új modern rákkezelés egyik fő fontos célpontja.


 

Mit tehet egy olyan személy, akinek a családjában három generációra visszamenőleg mindenkinél kialakult valamilyen ráktípus?

Mi daganatgenetikával foglalkozunk, de ez már egy másik szakterület, a genetikai tanácsadás, ahol a családtagok, akiknél még esetleg ki sem fejlődött a daganat, szűrővizsgálaton vesznek részt – erre természetesen az onkológiai központokban van lehetőség. Az egész világ felkapta a fejét, amikor Angelina Jolie a családban halmozottan előforduló daganatos betegségek miatt bizonyos nőgyógyászati beavatkozásokat végeztetett el. Közegészségügyi szempontból örvendetes, hogy ennek nagy publicitást is adott a sajtóban, és sok nő figyelmét felhívta a genetikai szűrés és prevenció lehetőségére. Az ún. genetikailag terhelt családokban megfelelő életvezetéssel és szűréssel az esetleg kialakuló daganatos betegségeket nagyon korai stádiumban ki lehet szűrni. Fontos leszögezni, hogy a daganatos betegségek nagy számban gyógyíthatóak, de ez csak akkor igaz, ha korai stádiumban diagnosztizálják a betegséget.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!