Nemsokára a saját immunrendszerünk is legyőzheti a rákot

2020. 02. 11.
Szerző: Szimpatika
A szervezetünk leginkább azért nem tud védekezni a rákos megbetegedések ellen, mert a rák maga mindig a szervezet saját sejtjeinek elburjánzását jelenti, amit az immunrendszer nem ismer fel, mint potenciálisan hibás és veszélyes betolakodót, ezért nem is tesz ellene semmit. Erre lehet most megoldás a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak módszere, ami segít az immunsejteknek a rákos daganatok felismerésében, és az azok elleni küzdelemben – írja az IFL Science.

Az amerikai szakértők a Science-ben megjelent tanulmányuk alapján a T-sejtekből távolítottak el három gént a CRISPR-Cas9 génszerkesztő eljárás segítségével, amelyek egyébként meggátolnák az immunsejteket abban, hogy nekimenjenek a rákos sejteknek. Ezután a kutatók a sejteket olyan vírusokkal látták el, amelyek kifejezetten a daganatos sejtek felületén található proteineket támadják meg.

A módszer első körös klinikai kutatása most zárult le, és nagyon ígéretes eredményeket mutatott: a három alany, akik mindegyike a 60-as éveiben járt, és különösen előrehaladott állapotú beteg volt, kilenc hónappal az első injekció után is képes volt olyan immunsejteket felmutatni, amelyek aktívan küzdöttek a rákos sejtek ellen.

A kutatók szerint két olyan eredmény született, amire eddig nem volt példa: az első magához a génszerkesztéshez kapcsolódik, az eljárással ugyanis most sikerült először több helyen belenyúlni a T-sejtekbe úgy, hogy precíz eredményt érjenek el, ráadásul a sejtek tovább éljenek, mint bármilyen korábbi kutatás során. A második eredmény az volt, hogy a sejtek képesek voltak hosszú távon támadni és megölni a tumorokat.

Azt érdemes azért megjegyezni, hogy még mindig messze vagyunk attól, hogy az eljárást tényleg orvosi gyakorlatban is lehessen alkalmazni, egyelőre nagyon kis alanyszámú volt ez a kutatás, és csak azt tesztelték rajta, hogy mennyire biztonságos a módszer. Az eljárás során találtak olyan géneket, amiket úgy érintett a génszerkesztés, hogy nem számított rá. A klinikai kutatás végén két betegnek még mindig szüksége volt kiegészítő kezelésekre, a harmadik pedig elhunyt a rák következtében.

 

Forrás: 24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!