Miért alakulnak ki a szemölcsök?

Szerző: Szimpatika
A szemölcsök apró, nem rákos eredetű kinövések a bőrön, amelyeket a humán papillomavírus okoz. Nem kell tőle megijedni, de mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség.
A szemölcsök egyedül vagy csomókban is kialakulhatnak. A szemölcsöknek rengeteg fajtáját ismerjük, amelyek közül a leggyakrabban előfordulók az alábbiak:
  • közönséges szemölcs: ezek a kinövések a leggyakoribbak, általában a kézen és a lábon alakulnak ki, felszínük kemény és egyenetlen
  • talpszemölcs: ezek a szemölcsök a talp bőrén alakulnak ki, és a bőrbe ágyazódva jönnek létre
  • lapos szemölcs: ezek a szemölcsök laposabbak és kisebbek, általában a kezeken és az arcon alakulnak ki
Tünetek

A szemölcsök mind kis kinövések formájában jönnek létre, amelyek időnként egy összefüggő szemölcs telepet alkotnak. A közönséges szemölcsök fájdalmasak lehetnek, a lapos szemölcsök pedig viszketést okoznak.

Okok és rizikófaktorok

A szemölcsöt a bőrsejtek vírusos fertőzése okozza. A kórokozó a humán papillomavírus (HPV), amelynek közel 90 fajtája ismert. A legtöbb ember élete során legalább egyszer átesik a szemölcsfertőzésen. A gyerekek és a tinédzserek körében valamivel gyakrabban fordulnak elő. Szemölcsöt legkönnyebben nyilvános öltözőkben vagy uszodákban kaphatunk el. Az immunproblémával élő gyerekek is könnyebben lesznek betegek, a vírus ugyanis mindenhol jelen van környezetünkben és erősen fertőző.

Kezelés

A legtöbb szemölcs magától és nyom nélkül néhány hónap vagy év alatt meggyógyul. Ez a szervezet HPV-re adott immunválasza miatt lehetséges. A szemölcsök csak panasz esetén, vagy kozmetikai okok miatt igényelnek kezelést. A szemölcsöket fagyasztással, égetéssel, savval vagy egyes esetekben műtéttel távolítják el.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!