A száraz bőr legnagyobb ellensége

A jojobaolaj egy, az arizonai sivatagban honos bokor terméséből kivont folyékony viasz, kedvelt kozmetikai hatóanyag, mely rendkívül jó hatással van a száraz bőrre, és bársonyosan puhává varázsolja az erősen igénybe vett száraz bőrfelületeket is, mint a sarok, a könyök vagy a talp. Tulajdonságai hasonlítanak a bőrünkben is megtalálható olajok összetételéhez. A kozmetikai készítményekben gyakran Aloe Verával együtt használják, együttes alkalmazásuk kedvező kombináció.

A jojobaolaj kifejezetten a száraz, hámló, repedezett bőr ápolószere, mely megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt. Szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz. Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben és elősegíti a gyulladások gyógyulását is. Napozás után nyugtató hatást gyakorol bőrünkre, de a nap ártalmas UV-sugaraival szemben is védelmet nyújt. Szinte minden kozmetikai termékben alkalmazzák, ezek közül kevésbé ismert, ám roppant hasznos termék a jojobaviasz-bőrradír, mely jojobaviasz-szemcséket tartalmaz. Ezek nemcsak ápolják a bőrt, de kíméletesen le is dörzsölik róla az elhalt hámsejteket. A jojobaolaj emellett kitűnő masszázsolaj is, melyet a masszázs során bázisolajként használnak. Nagy előnye, hogy nem avasodik.

Száraz bőrre hetente egy alkalommal vigyünk fel jojobaolajos arcmaszkot! Keverjünk össze egy pakoláshoz elegendő zablisztet kevés jojobaolajjal, melyhez kis vizet és 3-4 csepp tetszés szerinti illóolajat adunk. Vigyük fel az arcra és hagyjuk 10-15 percig hatni. Amíg a pakolás fent van, pihenjünk le! Rendszeres napi használatra magunk is készíthetünk hasznos és kellemesen hidratáló arcápolószert: zárható, sötét üvegbe öntsünk 30 ml jojobaolajat, és csepegtessünk bele 2-2 csepp szantál-, narancsvirág- és rózsaolajat, majd rázzuk össze. Ezt a keveréket vattával vihetjük fel a bőrünkre. Nagyon száraz bőr esetén naponta többször is alkalmazható. Ne csak arcra használjuk, hanem a nyakat és a dekoltázst is kényeztessük vele.

A jojobaolaj a száraz, tartás nélküli hajra is jótékony hatást gyakorol – méghozzá sörrel elegyítve. Míg a jojobaolaj ragyogó fényt biztosít, a sör magas B2, B6 vitamin, biotin és folsav tartalmánál fogva tápláló hatású, emellett tartást ad a hajnak. 2 deci langyos sörhöz adjunk 2 evőkanál jojobaolajat, majd a már megmosott hajat masszírozzuk át vele. Erősen száraz haj esetén 15-20 percre fenn is hagyhatjuk, miközben betekerjük, hogy melegen maradjon. Végül mossuk le, és kicsi samponnal újra átmoshatjuk.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!