Miért ropognak az ujjaink?

2015. 04. 20.
Szerző: Szimpatika
Van, akit megnyugtat az ujjropogtatás, másokat viszont már a hang is idegesít. Sőt szerintük még az ízületeket is károsítja ez. De mitől ropognak az ujjaink?
A PlosOne-ban jelent meg egy cikk az ujjropogtatásról. Még MRI-t is bevetettek e fontos tudományos probléma megoldására. Az egyik kaliforniai orvos, Donald Unger magán kezdett kísérletezni: ötven éven át ropogtatta naponta legalább kétszer a bal kezén az ujjakat, a jobbat viszont békén hagyta. Fél évszázad alatt 18.520 alkalommal ropogtatta meg az ujjait – és semmi baja nem lett. Mind a jobb, mind a bal keze egészséges maradt. Ezért a félévszázados kutatásért a derék amerikai orvos 2009-ben megkapta a bolondok Nobel-díjaként is emlegetett IgNobelt - írja a Népszabadság Online.

Fotó: offline.hu
Általában a ropogtatás nem jár negatív következményekkel – mondta a Spiegel Online kérdésére Fritz Uwe Niethard, a német ortopédiai és ortopéd sebészeti társaság (DGOOC) főtitkára. Akkor sem kell aggódnia senkinek, ha nyomás és húzás nélkül is "kattognak" az ízületei. Egyes embereknél az ízületek genetikailag lazábbak, mint másoknál. Ilyenkor ezek maguktól is ropognak.

Az már eddig is bizonyosnak tűnt, hogy bármilyen "ropogáskor" – mindegy, hogy a térdben, a hátban vagy az ujjakban – az ízületi felületek elválnak egymástól. Ilyenkor akár háromszorosára is megnövekedhet a folyadék által kitöltött tér közöttük, és alacsonyabb nyomás alakul ki. Niethard szerint ilyenkor az ízület körüli "burok" bekattan a nyomás miatt – ez adja a hangot.

Egy másik, még a hetvenes évekből származó elmélet szerint – a feltevésekről a házaipatika.com írt másfél éve – az alacsony nyomás miatt szén-dioxid és oxigén gáz szívódik be az ízületi folyadékba. Itt a gázokból buborékok keletkeznek, aztán kipukkannak. A PlosOne-ben megjelent tanulmány mindent megmagyaráz.

Az Alberta Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport MRI-vel figyelte, hogy mi történik a ropogtatás során az ujjízületekkel: a videofelvétel szerint az érintett területen pillanatok alatt egy üreg, egy vákuumszerű gázbuborék alakul ki. A tanulmány vezető szerzője, Greg Kawchuk professzor – aki munkájukat egyszerűen „húzd meg az ujjam tanulmány"-nak nevezte – az MRI-nek köszönhetően világosan látszik ez a buborék. A buborék átlagos élettartama 310 milliszekundum.

Kawchuk magyarázata szerint az ujjak ropogtatásakor az ízületek hirtelen eltávolodnak, de nincs folyadék, ami pillanatok alatt kitöltené ezt a megnövekedett térfogatot, így egy légbuborék jön létre a jól ismert hang kíséretében. A tudósok szerint a szokásos ujjropogtatás, úgy tűnik, nem okoz hosszú távú károsodást.

Forrás: Népszabadság Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!