Szintetikus csonttal gyógyítanák a traumás sérüléseket

Szerző: Medical Online
A svéd Lund University és drezdai kutatók nemzetközi csapata állati modellszervezetekben sikeresen alkalmazott komoly csonttörések kezelésében egy injektálható keveréket.

Az anyag egy Lundban kifejlesztett mesterséges kerámia jellegű készítményt, bioaktív csontfehérjét (rhBMP-2), illetve csontreszorpció elleni biszfoszfonátot tartalmaz. Ezzel a koktéllal a későbbiekben embereknél kifejezetten súlyos, a combcsontot vagy a sípcsontot érintő nyílt traumás sérüléseket kívánnak majd kezelni, mert az ilyen jellegű sérülések több mint 5%-ánál nem sikerül elérni a gyógyulást.

A korábbi vizsgálatokban a csontfehérje a reszorpció miatt kifejezetten rossz eredményeket produkált, ezt sikerült most a biszfoszfonáttal ellensúlyozni, és a csonthelyettesítő anyaggal oly módon vegyíteni, hogy hasznosulásának üteme kontrollálható legyen.

A patkányokon végzett vizsgálatok eredményei szerint még a súlyos defektussal járó törések is komplikációmentesen gyógyultak, ami a jövőbeni humán felhasználás számára kifejezetten reményteljes.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!